Малко вероятно е руската икономика да отслабне в резултат на новите санкции

Новини
13:23 - 26 Февруари 2024
1205
Малко вероятно е руската икономика да отслабне в резултат на новите санкции

Новите антируски санкции, въведени от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, едва ли ще имат значително негативно въздействие върху руската икономика, посочва в свои коментар изданието The Washington Post.

То припомня, че две години след началото на руската специална военна операция в Украйна и последвалите западни санкции, които според Байдън е трябвало да нанесат „съкрушителен удар“ на руската икономика, последната се очаква през 2024 г. да нарасне и то с по-бързи темпове от тези на икономиките на САЩ, Германия, Франция или Великобритания.“

„Новите санкции на САЩ едва ли ще променят тази реалност, като се има предвид устойчивостта на Русия на фона на засилващите се битки на бойните полета на световната търговия и финанси“.

Изданието цитира политолога Хенри Фарел, който подчертава, че „силата на санкциите е надценена“.

„Ударът върху Русия не беше толкова силен, колкото очакваха оптимистите“,

каза той.

WP подчертава, че руското ръководство се е справило с опитите на САЩ и техните европейски партньори да „осакатят икономиката“ на страната чрез увеличаване на военните разходи и намиране на нови купувачи и доставчици в Азия, които да заменят „изгубените западни партньори“. Според изданието „това не е очаквано от Белия дом или европейските съюзници“ на САЩ.