Мълния! Коронавирусът взе трета жертва у нас

Ексклузивно
08:05 - 19 Март 2020 (обновена)
7979
Мълния! Коронавирусът взе трета жертва у нас

Коронавирусът взе трета жертва у нас, съобщи тази сутрин на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Става дума за 80-годишната пациентка в "Пирогов", която бе получила тежък инсулт и бе диагностицирана и с коронавирус, стана ясно от думите на началника на ВМА. Тя е починала рано тази сутрин.

Общият брой на заразените от COVID-19 у нас според официалната статистика вече са 94. Общото им състояние е от един интубиран до такива без никакви симптоми, уточни ген. Мутафчийски. Голяма част от 94-те лица с положителни проби не са хоспитализирани. Тези от тях, които са настанени в болнични заведения, са с двустранни бронхопневмонии, но без дихателни проблеми, добави той.

За денонощието има промяна в броя на регистрираните лица. 332 проби бяха изследвани, от които са 13 положителни, заяви шефът на Националния оперативен щаб. Новите градове със зараза са Смолян, Велико Търново, Перник, Бургас.

В Бургас случаят е свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията в курорта. Прибрала се е преди около седмица. Има 25 контактни лица около нея. "И е със симптоматика, за да бъде приета в инфекциозната болница“, посочи още ген. Мутафчийски.

Двама граждани на Северна Македония също са били заразени с COVID-19 след почивка в Банско.

Тази нощ е имало един избягал пациент от “Пирогов“, който е чакал втора проба след даден положителен резултат от бързите тестове. МВР го е открило край гарата на “Подуене“ и е върнат в болницата.

Във ВМА са настанени 11 пациенти, в „Пирогов“ – трима. Единият е интубиран с дихателна недостатъчност. Той не с потвърден коронавирус, но лекарите се съмняват, че е именно това. В МВР болница, „Софиямед“ и Александровска болница има по един пациент.

Ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че и трите жертви у нас са възрастни хора с придружаващи заболявания. Големият брой починали в Италия, повечето от които са над 65-годишни, професорът обясни със застаряващото население не само на Апенините, но и в цяла Европа.

Няма държава в Европа, която да не е засегната от коронавируса. Нещата ескалират, коментира началникът на ВМА.