Мълния подпали училището във видинското село Раковица

Пожарът нанесъл сериозни материални щети на сградата

Новини
14:27 - 27 Юни 2022
2273
Мълния подпали училището във видинското село Раковица

Мълния порази сградата на основното училище „Христо Ботев“ във видинското село Раковица в неделя около 5:47 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.

Два екипа на пожарната от Кула са се включили в потушаването на  пламъците. Огънят е унищожил 300 кв.м от покривната конструкция на училището. Спасени били 200 кв.м. от покрива и компютърна техника.

Оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, в Районно управление-Кула е образувано досъдебно производство, уточняват от полицията.

Секретарят на Община Макреш Ванюша Василева каза за БТА, че покривът на сградата на основното училище е изгорял изцяло, щетите от огъня са сериозни, наводнени са всичките етажи на сградата, повредена е имуществото в класните стаи. Днес предстои допълнителен оглед и установяване на щетите. Тя уточни, че училището, което е защитено, е единственото на територията на община Макреш и в него през тази учебна година са учили 20 деца от 1 до 4 клас. В следващите дни ръководството на Община Макреш ще уточнява как да се извърши ремонт на сградата, каза още Василева.

За двата почивни дни огнеборците са гасили четири пожара на територията на Видинска област. Запален е житен масив в местността „Ливез“,  в землището на Брегово. Екип от пожарната служба в града се е борил с огнената стихия. Пламъците са унищожили пшеница на площ от около 40 декара. При огледа на местопроизшествието разследващите констатирали умишлено запалване. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно. Огнеборците в съботния ден са гасили запалени отпадъци на ул. „Димчо Дебелянов“ – до стария гробищен парк на Видин. В неделния ден е потушен пожар в частен имот на ул. „Байкал“ във Видин. Пламъците унищожили лек автомобил и един кубик дърва за огрев. Спасени били три сгради. Причината – небрежност при боравене с открит огън, уточняват от полицията.