Мълния в Lupa.bg: 49,8%: Радев като изтребител - помете конкуренцията на първи тур

Политика
19:47 - 14 Ноември 2021 (обновена)
4267
Мълния в Lupa.bg: 49,8%: Радев като изтребител - помете конкуренцията на първи тур

Румен Радев и вицето му Илияна Йотова отвяха конкуренцията си на президентските избори. Генералът пилот грабна близо 50% от вота на гласувалите за държавен глава българи. Той е подкрепен от 49,1 - 49,8% според първите данни от екзит пола на различните социологически агенции.

Настоящият президент има огромна преднина пред втория след него - в случая - ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който получава два пъти по-малко доверие - 26,5 на сто.

Заради по-ниската избирателна активност - под 40 на сто и заради факта, че не е изпълнено условието в президентските избори да са участвали над 50 на сто от имащите право на глас ще се наложи двамата кандидати, събрали най-много гласове на 14 ноември, да се явят на втори тур след седмица. Вотът от чужбина ще донесе още гласове на двойката Радев-Йотова и те реално ще прехвърлят над 50%, но така или иначе втори тур ще има. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е трети засега с 9,04% подкрепа.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов събира малко над 5 на сто. Неговият резултат е близо до този на лидера на "Възраждане" - Костадин Костадинов, който набира около 4,5%.

Луна Йорданова се радва на подкрепата на 1%, лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки- на 0.7% и кандидатът н ВМРО Милен Михов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров са с по 0.6 на сто.