МЪЛНИЯ: Затвориха България за 10 дни до вота (НА ЖИВО)

Актуални новини
10:14 - 18 Март 2021 (обновена)
14561
МЪЛНИЯ: Затвориха България за 10 дни до вота (НА ЖИВО)

България влиза в пълен 10-дневен локдаун от понеделник, 22 март до 31 март, т.е. до изборите. Строгите мерки бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов и НОЩ. Традиционният брифинг на здравните власти в четвъртък закъсня и не започна точно в 10 часа, както обикновено.

Новите мерки ще важат за цялата страна и влизат в сила от понеделник, 22 март, в срок за десет дни - до 31 март, обяви проф. Ангелов.

Затварят се заведенията и ресторантите, допускат се само доставки или вземане на храна за офиса и дома. Заведенията в хотелите следва да реорганизират работата си. Преустановят се помещенията в казината и игралните зали. Затварят се търговските обекти и моловете, изключението са хранителните магазини, лечебните заведения, аптеки, зоомагазини. Преустановяват се обществените мероприятия и се забраняват всякакви събирания. Всички ученици и студенти минават на онлайн обучение.

Ситуацията в страната през последните три седмици е такава, че продължават да се увеличават случаите на пациентите в болници, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни. Това съобщи здравният министър на брифинга на Националния оперативен щаб.

Ето и всички забрани от 22 до 31 март:

* Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение, допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Местата за хранене в хотелите следва да реорганизират работата си;

* Преустановят се посещенията в казината и игралните зали;

* Преустановят се посещенията във всички търговските обекти с нехранителни стоки с площ над 300 кв.м. Изключение се допуска за обектите, предлагащи хранителни стоки;

* Преустановят се посещенията на търговските центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти. Допуска се изключение за хранителните магазини, лечебните заведения, аптеки, банки, зоомагазини.

* Затварят танцови зали, театри, кина и други места за културни мероприятия;
Забраняват се и обществени прояви на закрито и масовите мероприятия на открито. Спират се семинарите, конгресите, изложения и други от същия тип;

* Не се допуска провеждане на празненства от частен характер - сватби, кръщенета, с повече от 15 човека;

* Всички спортни мероприятия се провеждат без публика;

* На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция

* Преустановяват се присъствените учебни занятия, в това число учебни практики, стажове, учебни часове, изпити. Решението за преминаване в електронна среда на обучение ще вземе министърът на образованието и науката при условията и реда на закона.

* Преустановяват се присъствените учебни занятия в университетите, като изключение се допуска за практическите занимания, учебната практика, изпитния стаж.

* Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и детски центрове и клубове.

Предприемаме ограничителни мерки за цялата страна с продължителност 10 дни. Трябваше да бъдат обсъдени абсолютно всички факти, касаещи всяка една област в страната с нейните специфики и всички налични към момента факти, касаещи лечебните заведения. Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици продължава да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Всички мерки ще бъдат описани в заповед, която предстои да бъде качена в страницата на здравното министерство до края на деня.


Снимка: Агнес Методиева