Малта спаси над 200 мигранти с кораб

Операцията се състояла в петък вечерта

Актуални новини
13:28 - 25 Май 2019
1758
Малта спаси над 200 мигранти с кораб

Повече от 200 мигранти бяха спасени от малтийските военни в петък вечерта. Операцията беше извършена с кораб, който качи пасажерите от две надуваеми лодки в Средиземно море и се отправи към Малта, предадоха Ройтерс и АФП.

Според малтийските власти сред спасените 216 мигранти има бременни жени и деца. Не се знае каква е националността на мигрантите.

В официалното изявление на матийските власти се съобщава, че през последните два дни на южното крайбрежие на Сицилия, Сардиния и Лампедуза са се спрели около 12 лодки с мигранти, тъй като те се надяват заради хубавото време да влязат в Европа.

Спасителният екип на малтийските въоръжени сили се е отправил към морето, за да реагира на обаждане за бедствие, като са спасили една група мигранти. На връщане към Малта е последвало второ обаждане, което е довело до нова спасителна мисия.

Спасените мъже, жени и деца са пристигнали в Малта около 8:15 часа малтийско време. След слизането им от кораба те са прегледани от лекар и са били поети от миграционното звено на полицията. След като техните документи бъдат обработени, те ще имат право да кандидатстват за убежище в страната.