Mamma Mia! носи морски полъх в Софийската опера през януари

Хитовият мюзикъл пренася зрителите на романтичен гръцки остров, където ги очакват изненадващи обрати

Култура
09:00 - 03 Януари 2023
5132
Mamma Mia! носи морски полъх в Софийската опера през януари

Най-жизнерадостният мюзикъл в света “Mamma Mia!” ще зарадва и ще вдъхнови зрителите на Софийска опера в първите дни на Новата година. С този хитов спектакъл трупата отправя оптимистично послание за надежда, любов и радост през 2023 година.

Поради големия зрителски интерес постановката на режисьора акад. Пламен Карталов ще се играе пет пъти през януари - на 5-ти, 6-ти и 7-ми от 19 часа, а в неделния ден - на 8 януари са предвидени две представления - от 11 и от 19 часа. 

С много положителни емоции, радостни усмивки и искрени аплодисменти аристите от мюзикъла и зрителите отпразнуваха юбилейното 100-то представление на „Mamma Mia!“ на 6 ноември миналата година. Маестро Карталов постави през юли 2018 г. за пръв път на българска сцена един от най-известните и гледани мюзикъли в света. 

Софийската опера и балет притежава пълен лиценз за поставянето на произведението, което дава на режисьора пълна творческа свобода да направи своя авторска версия, изпълнена с фантазия, красива сценография и остроумни диалози.

Почитателите на мюзикъла "Mamma Mia!" знаят, че хитовете на ABBA разказват любопитната история на 20-годишната Софи, която издирва собствения си баща. В навечерието на нейната сватба на райски гръцки остров, силното желание на една дъщеря да открие самоличността на баща си, връща трима мъже от миналото на майка ѝ Дона обратно на острова, който са посетили за последно преди 21 години. Кой от тримата е истинският баща на Софи - Сам, Бил или Хари? И иска ли наистина Софи да узнае кой е татко й.

В спектакъла участват талантливите солисти и танцьори от Софийска опера, както и популярни и обичани гост-артисти.

Очарователната Весела Делчева неизменно е в ролята на Софи още от премиерата на мюзикъла в София.

В ролята на харизматичния архитект Сам и един от предполагаемите бащи на Софи ще видим Владимир Михайлов (7 януари и 8 януари от 11 часа), Орлин Горанов (5 и 6 януари) и Кирил Иванов (8 януари от 19 часа).

Александър Георгиев е в образа на писателя пътешественик Бил - другият възможен баща на младото момиче. Симеон Владов (5 януари и 8 януари от 11 часа) и Николай Петров (6,7 и 8 януари от 19 часа) си поделят ролята на третия възможен татко - ексцентричния бохем Хари. 

Еделина Кънева, която отскоро е и директор на Музикалния театър, (5 и 6 януари) и Людмила Козарева (7 и 8 януари) се сменят в образа на жената с бурно минало и майка на Софи - Дона.

Радослав Владимиров (5, 7 януари и 8 януари от 19 часа) и Георги Арсов изпълняват ролята на Скай - любимия мъж на Софи. Боян Арсов ще гледаме и в петте спектакъла като Пепър.

Яница Маслинкова и Елена Стоянова, както и Силвана Пръвчева и Деница Шопова се превъплъщават съответно в ролите на Таня и Роузи.

Цветелина Коцева, Марина Драгомирецкая, както и Аделина Томова играят съответно Лиза и Алиа. Георги Джанов е в ролята на Еди, а расото на свещеника облича Пламен Гранжан.

Заслужени овации получават и всички артисти от ансамбъла, които с вдъхновеното изпълнение на песните и танците допринасят за магията "Mamma Mia!" - Памела Пандова, Христина Пипова, Анна Вутова, Никола Попов, Янко Янков, Михаела Драгоева-Симеонова, Мартин Петков, Ана-Мария Крайчева, Анастасия Левордашка, Боряна Йорданова, Мая Гелева, Павлина Петкова и Владимир Манолов.

Многобройните зрители на мюзикъла се потапят в красивите песни на ABBA "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от гениалните автори и бивши членове на групата Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Диригент на оркестъра на Софийската опера и балет е маестро Светослав Лазаров. "Гръцката" сценография е дело на Нела Стоянова, а костюмите - на Християна Михалева. Песните на АBBA звучат в мюзикъла в майсторския превод на български език на Милена Боринова.

Препълнените зали на Софийска опера показват, че публиката обича този мюзикъл и интересът към него не стихва вече пета година. Българският вариант на “Mamma Mia!“ се посреща с възторг и по време на турнетата из страната. На втория ден на Коледа - на 26 декември спектакълът гостува за втори път във Велинград и отново предизвика фурор. 

Сцената както обичайно се случва в този мюзикъл, се преобразява в райски гръцки остров с палми, вятърна мелница и бяло-сини къщи в гръцки стил, а ефектните воали, раздвижвани от артистите докарват и тюркоазеното море в София, както и навсякъде из страната.

Искрена радост и аплодисменти предизвиква и появата на сцената на маестро Пламен Карталов, който понякога се включва във финалните танци. 

Жизнерадостното настроение на великолепните артисти, които завладяват публиката с вълшебните си гласове, с шеметните танци, с пъстроцветните дрехи винаги се предава и на зрителите.

Неслучайно продуцентът Юрий Франко, който е гледал българската "Mamma Mia!" на различни сцени у нас споделя, че е впечатлен от страстта и ентусиазма на режисьора Пламен Карталов и на всички артисти и музиканти, които реализират този вдъхновяващ спектакъл. 

"Ето защо няма нищо изненадващо в това, че някои зрители, след като видяха вашия спектакъл, съвсем искрено споделиха, че са гледали „Mamma Mia!" в Бродуей или Уест Енд, но според тях постановката на Софийската опера е по-добра. Още в началния етап на нашето сътрудничество, аз усетих желанието и целта на маестро Карталов да постигне възможно най-добрия резултат и това се сбъдна", не пести суперлативи продуцентът.

„Mamma Mia!" е една интелигентна позитивна терапия. “За нас този спектакъл е един от най-оптимистичните. Нашата цел и надежда е да заредим публиката с радостно настроение  и светли мисли. С този мюзикъл винаги е празник”, споделят артистите пред Lupa.bg. 

"Едно лято! Една мечта! Един шанс да я осъществиш. Подарете си вечно лято с мюзикъла "Mamma Mia!”, приканват от Софийската опера.