Мамят с етикетите: "Произведено в ЕU" се оказва Маde in China

Общество
13:10 - 29 Ноември 2021
5074
Мамят с етикетите: "Произведено в ЕU" се оказва Маde in China

Търговците си служат с нагъл трик, за да ни принудят да купим некачествена стока. Произходът на продуктите в магазина често се замаскира с вдъхващото сигурност EU, за да се прикрие масовото азиатско или индийско производство. Тази практика се прилага и при  облеклата, и при стоките за бита.

Заради предубедеността на хората към китайските артикули, обикновено смятани за некачествени и нетрайни, търговците лепят фалшиви етикети, за да скрият истинският производител, оплакват се подмамени потребители.

Ето и конкретни случаи - пластмасови разноцветни кутии от различна големина, особено удобни за домакинството, са пуснати наскоро в търговската мрежа и заради атрактивната промоция, хората се надпреварват да ги купуват.

Етикетът уверява, че аксесоарите са качествени и от добър материал, произведени са в Европейския съюз, по-конкретно във Франция. Млада столичанка, купила си доста естетичните съдове обаче си направила труда да огледа надписите върху самите кутии и останала неприятно изненадана, когато видяла, че върху пластмасата като страна-производител била отбелязана Индия.

Чести оплаквания за менте-етикети идват и от купувачи на  различни видове лампи и абажури, които уж са полски или унгарски, но в крайна сметка също се оказват азиатско производство. Хората са недоволни, защото в крайна сметка плащат скъпо за евтино производство, а и купените вещи с фалшив етикет се оказват некачествени и далеч от очакваното ниво.

Специално при осветителните тела, хората сигнализират, че кабелите се протриват и късат лесно, жиците се оголват, крушките прогарят пластмасата и ред други неприятни ефекти.

Мъже, свикнали да поправят електроуредите вкъщи сами, за да не викат пишман-майстори пък разказват, че ценните кутийки с инструменти - отвертки, клещи, чукове също са с прикрит произход. Тук най-често се спекулира с Германия, чието производство е прочуто с перфектна изработка, сигурност, качество и дълготрайност.

Наскоро, възрастен столичанин, купил си комплекта за домашен майстор, бил предоволен, защото бил убеден, че купува качествени немски инструменти, тъй като на етикета било отбелязано, че са от германски завод.

Човекът обаче останал изумен, когато още при първата поправка, единият от накрайниците на отвертката се счупил, при опит да завинти нещо елементарно. След неприятната случка, преметнатият клиент огледал набора от железарии и открил, че върху самата кутия е изписан като производител Тайван.

Търговците често крият истинския произход и при дрехите, като най-често мамят, че облеклата са произведени в Италия или Франция. В крайна сметка обаче тоалетите се оказват обикновени китайски евтинии, което лесно се познава по качеството, разказват ядосани дами.

При дрехите няма никакъв проблем - пришиват се фалшиви етикети на яката, като разбира се, подобни машинации правят извън реномираните търговски центрове. Много често скъпи костюми, рокли и панталони се продават на луди цени заради ефектните етикети, на които са отбелязани държавите - царици на модните стоки.

На прецаканите купувачи обаче им „светва” чак когато поносят дрехата или я изперат. „Купих си костюм от две части - панталон и жакет, които изглеждаха доста ефектно  и даже качествено срещу 100 лева, като бях убедена, че тоалетът е френски. Стана ми ясно, че съм измамена, след като дрехата беше изпрана - деформира се, изгуби формата и цвета си.”, разказа подлъгана клиентка.

Другият вариант, в който търговците проявяват въображението си да излъжат клиентите си е просто да се скриват надписите за производителя. Така ще ви трябва доста да търсите, за да откриете къде е произведена дрехата. Накрая ви омръзва и просто я купувате. Така се случва и в моловете, уверяват експерти.

Всъщност, съветът е просто да пазарувате от добри магазини в търговските центрове, където всяка дреха може да бъде върната и рекламирана, ако не сте доволни от качеството й, или пък просто не ви харесва. Затова пазете касовия бон известно време след покупката на стоката, за да можете да я върнете, припомнят експертите.