Ман Сити вкара пет безответни на Спортинг, сигурен четвъртфиналист е

Гражданите се разправиха с Лъвовете за 45 минути в Лисабон

Спорт
07:07 - 16 Февруари 2022
1715
Ман Сити вкара пет безответни на Спортинг, сигурен четвъртфиналист е

Манчестър Сити разгроми с 5:0 португалския шампион Спортинг Лисабон в първи мач от 1/8-финалите на Шампионска лига. До голяма степен „гражданите“ обезсмислиха реванша на „Етихад Стейдиъм“ на 9 март.

Още преди почивката играчите на Хосеп Гуардиола реализираха четири гола. На два пъти се разписа Бернардо Силва, а по един гол прибавиха Рияд Марез и Фил Фодън. През втората част Рахим Стърлинг оформи крайния резултат.

През всичките 90 минути Ман Сити доминираше, като домакините не изглеждаха на себе си и не успяха нито веднъж да застрашат сериозно вратата на Едерсон. Манчестърци се превърнаха в първия отбор в историята на Шампионска лига, който повежда с 4:0 преди почивката в гостуване от елиминационната фаза на най-престижния европейски клубен турнир.

Гостите влязоха по-добре в мача, владееха повече топката и се възползваха от първата си добра възможност от гол. В 7-ата манчестърци организираха добро нападение отляво. Джон Стоунс пусна към непокрития в наказателното поле Фил Фодън. Последва удар на англичанина. Вратарят Антонио Адан реагира и спаси. Топката се озова в Кевин де Бройне, който почти от аутлинията намери Рияд Марез. За алжиреца остана най-лесното – да вкара. Първоначално голът не беше зачетен заради засада на Де Бройне, но ВАР провери ситуацията и установи, че нарушение на правилата няма. В действителност белгийският плеймейкър беше на една линия с противников защитник.

Няколко минути по-късно Джон Стоунс засече с глава центриране в наказателното поле, но Адан реагира и спаси.

Натискът на „гражданите“ продължи и в 17-ата минута те удвоиха преднината си със страхотен гол на Бернардо Силва. След едно центриране отдясно, защитата на Спортинг заспа и остана пасивна към топката. Тя отиде на волето на португалеца, който с мощен шут я прати във вратата Получи се рикошет в напречната греда, преди топката да премине голлинията.

Домакините опитаха няколко атаки в следващите минути, но не успяха сериозно да застрашат вратата на Едерсон. Не се наложи и на бразилският страж да се намесва решаващо.

В 32-рата минута „небесносините“ направиха резултата класически, възползвайки се от груба грешка в центъра на отбраната на Спортинг. Марез проби отляво и центрира остро по земя. Матеус Рейш сбърка и позволи на Фодън да овладее. Талантливият англичанин от непосредствена близост нямаше как да пропусне.

Нещата от лоши станаха още по-лоши за домакините. Малко преди почивката те инкасираха четвърти гол. Бернардо Силва се разписа за втори път. Рахим Стърлинг беше изведен отляво. Той овладя и намери Силва, който стреля мигновено. Получи се рикошет в тялото на Гонсало Игнасио, а топката влетя в мрежата зад Адан.

Секунди по-късно Ман Сити можеше да вкара и четвърти гол. Кевин де Бройне напредна с топка в крака и стреля от границата на наказателното поле, но над напречната греда.

В началото на втората част Манчестър Сити поради целта за пети път. Кевин де Бройне центрира меко на далечната греда. Педро Поро изпусна Бернардо Силва, който с глава вкара в близкия ъгъл. Адан определено не се намеси по най-добрия начин и пропусна топката да мине между тялото му и десния страничен стълб. Попадението обаче не беше зачетено след намеса на ВАР. Оказа се, че португалецът е бил в положение на засада.

Беше въпрос на време и за пети гол. Той падна в 58-ата минута. Рахим Стърлинг получи прекалено голямо свободно пространство. Английският национал си нагласи топката на десния крак и стреля от дъгата на наказателното поле. Адан беше безпомощен, тъй като ударът беше насочен в горния ляв ъгъл на вратата.

След петия гол Манчестър Сити заигра малко по-пестеливо, а Хосеп Гуардиола извърши няколко промени в състава си, за да запази силите на основни футболисти. Все пак английският шампион продължаваше да доминира и не даваше никакви шансове на своя опонент. Спортинг изглеждаше в нокдаун и нямаше никакви футболния аргументи, с които да вкара поне почетен гол.

С изключение на няколко неточни удара към вратата на Антонио Адан, нищо интересно не се случи до последния съдийски сигнал. И двата отбора бяха наясно, че осминафиналния сблъсък е решен още преди реванша на "Етихад" след три седмици.