Манастирът в Белащица пред рухване

Новини
12:08 - 21 Май 2020
1723
Манастирът в Белащица пред рухване

Северното крило на манастира „Св. Георги Победоносец” в Белащица е в критично състояние и всеки момент може да се срути, повличайки след себе си жилищния етаж, обитаван от монахините в светата обител, пише "Марица". 

За опасността алармира още през януари кметът на Белащица Костадин Николов. В писмо до директора на Държавен фонд „Земеделие” той моли за съдействие.

Преди време за манастира има одобрен проект с осигурено финансиране от ДФЗ. За изпълнител на ремонта е избрана фирма „ЕИС-Строителна компания” ЕООД. Майсторите обаче все още ги няма, а проблемът със северното крило се задълбочава.

Проверка на „Марица” на място установи, че част от зида се е свлякъл и се е отворила дупка в стената на манастира. Запознати разказаха, че от фирмата-изпълнител са били на обекта едва 2-3 пъти миналата година.

Премахнати са прозорци, както и част от мазилката в някои от жилищните помещения в крилото. Стигнало се до там, че да бъдат поставени найлони на някои от прозорците, за да се спре студът през зимата.   

В селото всеки ден се питат кога фирмата ще се върне, тъй като всяко забавяне крие риск стената на манастира да рухне.

Манастирът „Св. Георги Победоносец” в Белащица е паметник на културата.

Намира на 12 км от Пловдив. Изграден е през 1020 година, а  на 6 май тази година отбеляза 1000 години. Той е един от най-старите манастири в с труд и средства жители на селото разкрасиха двора и боядисаха отвън църквата на манастира.

Свличащата се стена на светата обител обаче продължава да притеснява местните. Това накара някои от хората в селото да коментират, че манастир, издържал 1000 г. на превратностите на времето, може да бъде загубен днес заради бавещия се ремонт. Всички се чудят как стената на северното крило удържа на силното земетресение в началото на май.  

По информация на „Марица” средствата за ремонта са малко над 600 хил. лева, те са осигурени по проект. Защо обаче ремонтът се бави, провери репортерът ни.

Потърсени за коментар от фирмата бяха лаконични, че нямат повече договорни условия.