Манфред Вебер: Турция не може да бъде член на ЕС

Консерваторът се обяви за по-малко бюрокрация в Брюксел

Свят
12:59 - 28 Април 2019
1589
Манфред Вебер: Турция не може да бъде член на ЕС

Германският консерватор Манфред Вебер, който е водещ кандидат за следващ председател на ЕК, заяви, че Европа е континент, основаващ се на християнските ценности и Турция не може да бъде членка на ЕС, пише БТА.

"Истината е, че няма перспектива за това", каза Вебер в Мюнстер, на среща в рамките на кампанията си за изборите за Европейски парламент другия месец. Изборите за ЕП са избори за европейски обществен модел, за защита на европейския начин на живот, каза той.

"Искаме партньорство, приятелство, но ще трябва да сложим край на преговорите за присъединяване на Турция. Мисля, че Турция не може да бъде членка на ЕС", заяви той. Вебер се обяви и за по-голям ангажимент на силите на Фронтекс на външните граници на ЕС, за по-малко бюрокрация в Брюксел, за повече инвестиции в изследванията и за засилване на търговската политика.

Европейският проект трябва да бъде "защитен от националистите и егоистите", каза още той. Европа е изправена пред исторически обрат в защитата на европейския начин на живот, добави Вебер.