Мангъров: Децата трябва да тръгнат на училище , но при строга хигиена

Актуални новини
14:42 - 13 Август 2020
788
Мангъров: Децата трябва да тръгнат на училище, но при строга хигиена

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата - да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече".

Това препоръча пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца. "Всеки, който казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца", посочи той. 

Мангъров поддържа тезата, че увеличеният брой на настанени пациенти с коронавируса в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с Covid-19 се задълбочава.

"В интензивните сектори има много повече хора от тези, които са с коронавирусна инфекция. Съответно, когато повече от хората, които са в интензивните отделения, се изследват, ще се откриват повече заразени. Но тези, които загиват, в голямата си част загиват не от коронавируса, а от тези заболявания, заради които са били настанени в болница", подчерта той. 

Атанас Мангъров нарече много сериозен успех създадената в Русия ваксина срещу Covid-19. "Може да се каже, че е постигнат един много сериозен успех. В технологично отношение правенето на една такава ваксина не е проблем, въпросът е, че всяка такава ваксина трябва да бъде изпитана по отношение на нейната ефективност и безопасност. Тези изпитания са най-трудното при производството на една ваксина, защото отнемат време", обясни той.