Мангъров отива на тест

Склонил да се подложи на пробата за коронавирус, за да успокоял почитаемата публика

Общество
09:20 - 17 Октомври 2020
4150
Мангъров отива на тест

Детският инфекционист доц. Атанас Мангъров все пак ще си направи тест за коронавируса, след като от РЗИ в София го натиснаха по общо предписание. Мангъров се оказа контактен на първа линия на заразен. Той гостува миналия уикенд на водещия Георги Любенов в БНТ, като по-късно журналистът се оказа с положителна проба. 

След като от РЗИ е получено предписание да спазва изолация и да се тества, ако не иска задължително да прекара 14-дневна карантина, медикът с най-фриволно поведение срещу COVID-19, все пак е склонил да се тества. Но е поискал здравните власти да платят за PCR-a му. 

„При отказ от изследване, лицето подлежи на 14 дневна карантина“, уточняват от столичната регионална здравна инспекция.

Пред „Сега“ доц. Мангъров заяви, че няма никакво предписание от СРЗИ, но ще си направи тест в близките дни, за да успокои „почитаемата публика“.

Той отново повтори, че инкубационният период за този вирус е 2 седмици и сега все още е рано да се изследва. По думите му тези, които са били в контакт с Георги Любенов и вече са се тествали, не могат да са напълно спокойни, защото трябва да мине достатъчно време от контакта им с него. Затова и, ако искат, трябва да се тестват повторно.

„Защо мислите, че той (Г. Любенов-б.р.) е единственият човек с коронавирус, с когото съм се срещал? Всекидневно се срещам с болни хора, това ми е работата. Всеки ден преглеждам хора с температура, с грипоподобни симптоми, които не са се изследвали, и ги преглеждам, както преглеждам всеки човек. Кой ще лекува пациентите, ако лекарите излязат извън строя?“, попита доц. Мангъров.

Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница постави и въпроса кой ще плати в случая теста му за коронавирус, който струва над 100 лв.

„Ако спазваме правилата, този, който дава предписания, той трябва да плати. РЗИ трябва да плати“, коментира още той. Според него при подобни случаи хората, които нямат финансовата възможност да си платят подобен тест, ще трябва да се изолират в 14-дневна карантина, което обаче според него е изнудване.