Мангъров пак се цепи с фалшиви новини

Носенето на маски в училище било извращение, убеден е инфекционистът

Здраве
22:17 - 18 Септември 2020
9469
Мангъров пак се цепи с фалшиви новини

Детският инфекционист доц. Атанас Мангъров отново избухна в ефир с фалшиви новини. Той обяви за достоверна информацията, че 13-годишно дете в Германия се е задушило, защото носило маска. Въпреки че фейк новината отдавна бе разобличена от немските власти, шефът на детското в Инфекциозна болница явно не е сверил данните си и продължава да сее непроверени данни. Същите той прокламира и пред червената БСТВ без капка свян, въпреки световните клинични, научни проучвания на неговите действителни колеги, занимаващи се с инфекцията от самото начало.

В предаване на журналист от партийната телевизия на Волен Сидеров той оповести като подплата въпросната "новина", за да дискредитира отново мерките за борба с коронавируса у нас.

"Да карат децата да носят маски в училищата е форма на извращение. До март позицията на СЗО беше, че маските се носят само от хора, които са болни или се грижат за болни", обяви той. Всъщност и за децата е ясно, че СЗО препоръча въздържанието от носене на маски в началото на COVID-19 пандемията през февруари, защото имаше тежък световен дефицит на предпазните средства за лекарите.

"Няма никакви научни доказателства, че носенето на маски намалява разпространението на коронавирусната инфекция", казва още доц. Мангъров (нелекувал нито един COVID-пациент досега), докато всъщност СЗО още през август излезе с изрична препоръка всички деца над 12-годишна възраст да се снабдят с предпазните средства. Обичайно деца в тази възраст проявяват симптиматика на коронавируса, докато по-малките често са асимптоматични, което предопределя и теорията, че техният вирусен товар е нисък и съответно могат да заразят ако не никого, то много по-малък брой хора.