Манила депортира 180 китайци

Свят
12:33 - 14 Декември 2023
1291
Манила депортира 180 китайци

Филипините депортираха в четвъртък 180 китайски граждани, арестувани при обиск на компания, заподозряна в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и онлайн измами в Манила, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Китайски, корейски, виетнамски и филипински граждани са били сред около 600 души, открити в сграда в Манила по време на акцията през октомври. В комплекса, управляван от компания, която според властите е била лицензирана като компания за онлайн игри, бяха открити секс играчки, салон за масаж, караоке зали и ресторант.

Няколко жени са били спасени при обиска, добави филипинската полиция.

Депортираните китайци не са имали разрешителни за работа и са били "замесени в онлайн измами", заяви пред АФП Жилберто Крус, заместник-секретар на президентската комисия за борба с организираната престъпност. Други чужденци, арестувани при акцията, ще бъдат депортирани през следващите седмици, добави той.

Филипинската сенаторка Риса Хонтиверос по-рано предупреди за "измамни кол центрове", които работят във Филипините и наемат на работа чужденци, жертви на трафик на хора в страната. Международната общност е обезпокоена от възобновяването на интернет измамите в Азиатско-тихоокеанския регион, които разчитат на жертви на трафик на хора, принудени по-специално да рекламират фалшиви инвестиции в криптовалути.

В доклада си за 2023 г. относно трафика на хора Държавният депертамент на САЩ констатира, че Филипините "не разследват и не преследват енергично престъпленията, свързани с трафика на работна ръка" на своя територия. "Корупцията и съучастието на властите в престъпленията, свързани с трафика на хора, продължават да будят сериозно безпокойство", се подчертава в доклада, цитиран от АФП.