Манол Пейков събрал 1,3 милиона за генератори за 2 месеца

В Украйна е тъмно, но духът не е угаснал, казва благодетелят

Свят
11:51 - 29 Януари 2023
1506
Манол Пейков събрал 1,3 милиона за генератори за 2 месеца

За два месеца имаме над 1,3 млн. лева. Опитваме се тези пари да ги оползотворяваме по най-добрия начин. Кампанията продължава и хората могат да даряват средства. Скоро генераторите ще станат 500 преди да свърши зимата. Това заяви пред Би Ти Ви издателят и бивш депутат от "Демократична България" Манол Пейков.

През ноември той организира кампания за набиране на средства с цел закупуване на генератори за бомбардираните градове в Украйна и само за 48 часа събра достатъчно, за да изпрати 20 бензинови генератора за Одеса.

Кампанията продължава и Пейков всеки ден получава десетки запитвания през различни фондации, тъй като цяла Украйна се нуждае от генератори:

"Навсякъде са нужни генераторите - детски градини, училища, болници, амбулатории. Има и много села, сред които и български, в които има голяма нужда. Село Зоря, в което 91% от населението са етнически българи. Те имат само девет електрически помпи за вода, което означава, че без ток, те нямат и вода."

По думите му въпреки, че в Украйна е тъмно, духът на хората не е угаснал:

"В Украйна се вижда падналия мрак, този мрак няма да го забравя никога. Бяхме в Одеса - точно срещу операта, която е прочута, но разбрахме това чак на сутринта. Нямаше светлинка. Видяхме сватба, хората се веселяха и показаха, че животът продължава."