Манолова: "Да" на кабинет на промяната, но без ГЕРБ и ДПС

Политика
16:09 - 23 Юли 2021
5484
Манолова: "Да" на кабинет на промяната, но без ГЕРБ и ДПС

Удовлетворени сме, че партия от партиите на промяната поема отговорност за съставяне на правителство. Стабилност, нормалност и сигурност. Да има кабинет, който да се заеме с проблемите на хората. Ние от ИБНИ ще подкрепим кабинет с дневен ред този на бг граждани. Това зави лидерът на ИБНИ Мая Манолова на консултациите при президента.  Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако там се вижда дългата ръка на ДПС на ГЕРБ. 

Подкрепа от тези 2 партии за българските граждани би била неприемлива за българските граждани, подчерта Манолонва. Българите ни дадоха мандат с очакване за промяна, затова ще подкрепим кабинет с участието на формациите на протеста - на ДБ и ИТН, които поемат онтговорността да предложат правителство, уточни тя.

При първи сигнал за тънки партийни сметки и политически инженеринг, няма проблем да се върнем на площадите, където бяхме с българските граждани. Не сме кандидати за постове, увери Манолова.

Призоваваме партиите да загърбят партийните сметки, за да се сформира кабинет.   

Извели сме важните за българските граждани теми - на първо място са доходите. Внесли сме законопроект за преизчисляване на пенсите, защото 43 на сто от нашите родвители живеят под прага на бедност, припомни лидерът на ИБНИ.

Ще настояваме за компенсация на малкия бизнес, защото те не получиха адекватно подкрепа от държавата. Има фирми, които още чакат компенсации от държавата, част от тях отдавна фалираха.

Ще настояваме зда подкрепа на най-уязвимите, подчерта Мая Манолова.

Всяка партия да тежи с приоритети, за намиране изход от политическата криза, справяне с корупцията бедността и неравенството, подчерта от своя страна президентът Румен Радев.

Вашата ПГ, макар и най-малобройна е изключетелно ценна в този диалог. Разчитам, че ще се отнесете с цялата отговорност към предстоящите срещи в парламента - там е мястото, където да се намери решение на това трудно уравнение.

Знам, че имате амбициозна законодателна програма, особено в социалната сфера, подчерта Радев. Призовавам да използвате вашия опит и експертиза по най-добрия начин, така че да стигнем до добро решение за България, подчерта президентът.

Амбициозната законодателна програма изисква приоритизиране, но най-важното е съставянето на правителство. Новата формула, която се предлага, е формиране на кабинет не като коалиция с разпределение на министерски кресла, а формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценности. Затова е изключително важно да се намери верният диалог. И положителното е, че такъв подход позволява всяка партия да тежи не толкова с броя на своите депутати, а с приоритетите и идеите си за намиране на изход от социалната и икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, бедността и неравенствата, заяви президентът.