Манолова: С държавния ВиК холдинг започва харченето на 1 милиард лева

Държавната структура ще е напълно неефективна, смята бившият омбудсман

Политика
17:03 - 30 Април 2020
2273
Манолова: С държавния ВиК холдинг започва харченето на 1 милиард лева

Беше избрано ръководството на новия Държавен ВиК холдинг, с което харченето на 1 млрд. лева капитал на този холдинг започва. Необходимо ли по време на извънредно положение създаването на този холдинг?", попита Мая Манолова в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Според нея не е било необходимо да се избира ръководство на държавната структура, тъй като тя ще е напълно неефективен. За нея холдингът е "паразитен" и е излишен. Манолова е категорично против неговото създаване, а кризата в Перник е един от сериозните аргументи за това.

"Решенията не трябва да се взимат централизирано, когато става въпрос за питейната вода на хората. Държавата управляваше язовир "Студена" и той се оказа празен. След това държавата започна да строи водопровод, който няколко пъти аварира. Виждаме как държавата управлява язовирите", каза тя и изрази мнение, че вина за кризата в Перник има държавата. Според нея гражданите искат общинско управление на ВиК дружествата, защото могат да го наблюдават и контролират.

Манолова заяви, че ще иска ревизия на изхарчените пари чрез социална платформа, на която е председател - "ИЗПРАВИ СЕ.БГ". През нея тя е призовала този 1 милиард лева, който според нея ще бъде изхарчен за техника и автомобили за ръководството на ВиК холдинга,  да бъде предоставен на българските предприятия безвъзмездно.

Манолова коментира и мерките за сигурност в борбата срещу коронавируса, които държавата въведе.

"Оперативният щаб се справя добре и за това говорят числата - ниският брой на заразените и на смъртните случаи. Напоследък наблюдаваме следната ситуация - сутрин Щаба ни представя тревожни новини, а през деня премиерът спокойно пее в джипа и се снима с багери", заяви тя.

Според нея не бива да се забравя, че отговорността е на правителството, защото сме държава, която се управлява от правителствени закони. Ако има пропуски, то те са от липсата на последователност при прилагане на мерките, смята Манолова.

"Едва ли хаосът, като този в България, се е случил и в други държави. Проблемът тук е опитът на премиера да се хареса на всички. В момента, в който има реакция срещу някоя от мерките и заповедите на здравния министър, то тя се променя, изменя, отменя, за да са доволни всички. Очевидно в извънредна ситуация Борисов трябва да проявява смелост и последователност, за да се постигат резултати", категорична е тя.

Според нея големият проблем е с липсата на икономически мерки и последователност в заявяването на социална и икономическа подкрепа, както за бизнеса, така и за домакинствата.

"Ако в други европейски държави дават стимули, в България даваме кредити и превръщаме бизнеса и гражданите в длъжници. Слушаме противоречивите прогнози - не на излишък сме, на дефицит сме, нямаме пари, пестим ги. Но това са парите на гражданите, а държавата реално ги пази от техните собственици. Тези, които произвеждат и изкарват парите, в момента нямат думата. От друга страна тези пари все пак стигат до избрани от властта субекти", смята Манолова.