Манолова зове Радев за референдум за конституцията

Бившата депутатка вижда предсрочни избори с национално допитване

Топ
18:00 - 16 Август 2020
4167
Манолова зове Радев за референдум за конституцията

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова ще призове утре президента Румен Радев да се възползва от конституционното си право на държавен глава да поиска референдум по въпросите за промените в конституцията. Манолова ще внесе писмено становище за това в президентството.

Манолова обяви идеята си преди два дни във видеообръщение като контрапункт на предложението на премиера Борисов не гражданите, а той да предложи промените в основния закон на държавата.

В отворено писмо до Румен Радев днес Манолова призовава президентът да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове.

Манолова посочва и шест въпроса на Гражданската платформа „Изправи се.БГ", които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата.

Манолова настоява за незабавна оставка на премиера Борисов и за провеждане на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.