Марешки и Симеонов предлагат 6% избирателен праг за НС

Предложението идва в последния работен ден на парламента

Актуални новини
11:07 - 05 Март 2021
1765
Марешки и Симеонов предлагат 6% избирателен праг за НС

Лидерите на Воля и НФСБ Веселин Марешки и Валери Симеонов, които се коалираха за предстоящите парламентарни избори, предлагат промени в Изборния кодекс, с които избирателният праг за влизане в Народното събрание да се вдигне от 4% на 6%.

 

„Със законодателната промяна се предвижда въвеждане на право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво да имат партиите и коалициите, получили не по-малко от 6 на сто от действителните гласове в страната и извън страната. Увеличаване на избирателния праг от 4 на 6 на сто от действителните гласове е необходима мярка за да гарантира, че народните представители ще са представители на гражданите, гласуващи с мнозинство за тях. Влизането на значителен брой партии или коалиции в Народното събрание, които са избрани с малък брой действителни гласове, възпрепятства съществено работата на Народното събрание. Чрез повишаване на този праг ще се гарантира стабилитет на законодателния орган“, мотивират се двамата вносители.

 

Проектът на двамата народни представители и депозиран в парламента в последния момент, без да е сигурно дали ще остане време да бъде разгледан в пленарна зала.