Марешки пак сваля Радев

Лидерът на "ВОЛЯ" се обидил на президента, че го нарекъл "мутра"

Политика
12:24 - 16 Юли 2020
1722
Марешки пак сваля Радев

"Президентът на България си позволи да обиди стотиците хиляди български граждани, които бяха на протестите, когато трябваше да се сваля комунистическата власт в България, като ги нарече мутри. Този фигурант да си подаде оставката", призова за пореден път лидерът на "ВОЛЯ" Веселин Марешки, днес вече от парламентарната трибуна. 

В декларация, от името на групата си в НС, Марешки отправи критики към държавния глава, с които поиска извинение от него. Повод за това било вчерашното обръщение към нацията, в което Радев отново подкрепи антиправителствените протести и заяви: „Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта“.

„Както днешните младежи, така и ние тогава бяхме по площадите. Основите на демокрацията положиха будните български студенти, личности и изявени антикомунисти, като Желю Желев и Петър Дертлиев. „Екогласност“, дисидентите от Комитета за защита на Русе, както и стотици хиляди и дори милиони почтени българи. Те бяха първите защитници на демокрацията и радетели за промените в България. Тях ли наричате мутри?“, обърна се Марешки към президента. 

Според лидера на „Воля“ мутрите, за които държавният глава говори, са били „планирани, създадени и грижливо отгледани“ в средата на 90-те години, когато е управлявала БСП – партията, която го е „издигнала и избрала за президент“. 

„Историята е съставена от необорими факти. Когато някой се опитва да се преоблече с нови дрехи, трябва да му припомним мръсните дрипи, които няма как да се скрият“, каза още Марешки.

По-късно пред медиите той заговори и за евентуален експертен кабинет, без да дава повече подробности какво точно има предвид, а за предстоящия вот на недоверие подчерта, че все още не е ясно как ще гласува формацията му в пленарната зала.