Марешки призна: Аз съм концесионер на "Кабакум"

Политика
08:58 - 04 Септември 2020 (обновена)
7005
Марешки призна: Аз съм концесионер на "Кабакум"

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки призна, че той е концесионе на няколко плажа в района на "Кабакум" във Варна. В интервю по Би Ти Ви той обясни, че от около 10 години е концесионер само на една част от плажната ивица.

„Този плаж беше безлюден и в продължение на 15 години никой не искаше да го взима, защото е нерентабилен. Платил съм около 500 000 лв. наеми на държавата, дал съм около 500-600 000 лв. за медицинско обслужване и спасители. За всички тези 10 години този плаж е губещ. Аз съм го направил, за да помогна на варненци“, обясни разпалено Веселин Марешки и предложи да го подари на президента Румен Радев.

Многократно Марешки каза, че няма доверие на президента и отхвърли внушенията на държавния глава и на БСП, че депутатите от "Воля" са изтъргували подписите си под новата проектоконституция на ГЕРБ срещу концесии на два плажа във Варна.

"Човек подозира други в това, което той сам прави. Президентът ме подозира, че съм се подписал за проекта на конституция срещу тази концесия, това означава, че той прави така цял живот - той урежда жена си, урежда съветниците си. Понеже президентът Радев за нас е един провален политик, той нищо не е направил за 4 г., сега обяви, че има перфектен проект за конституция. Е, сега искаме да му дадем шанс да представи на обществото своя проект", така Марешки обясни защо е променил отношението си към конституцията на ГЕРБ и позицията му от "Не" се трансформира в "Да".

От думите на зам.-председател на парламента стана ясно, че Румен Радев и народът го принудили да промени мнението си и в крайна сметка да подпише проекта за конституция на ГЕРБ, като по този начин осигури мнозинство за нейното внасяне в парламента. В същото време Марешки изуми с признанието си, че не е чел проекта и се аргументира с факта, че тя няма да се гледа от това Народно събрание, а евентуално от Велико Народно събрание.

Марешки обясни, че в крайна сметка е сложил подписа си, за да се разграничи от БСП и ДПС. Освен това получил много обаждания от свои избиратели, които го "натиснали" да подпише проекта за нова конституция.

Преди да влезе в студиото на Би Ти Ви Марешки беше пресрещнат от членове на младежката организация на "Да, България", които искаха да го попитат защо е подписал проекта за нова конституция. С Марешки също имаше негови привърженици, издигнали плакати в защита на лидера на "Воля".

„Годишният приход от този плаж е 100 000 лв., а разходите са много повече. Аз не съм крадецът, а дарител и помагам на хората“, допълни Марешки, пояснявайки, че три пъти се е явявал на търговете за един от плажовете и никой друг не се е явявал.

В деня, когато ГЕРБ се нуждаеха да съберат заветните 120 подписа, за да внесат проекта за нова конституция в Народното събрание, фирмата "Булмедикс 2012" на доскорошен депутат от „Воля“ и сочен за дясна ръка на Веселин Марешки във Варна - Андон Дончев получи от Министерския съвет 20-годишна концесия за плажа „Кабакум Север 2“.

Седмица по-рано - на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата част от плажа - "Кабакум север 1" под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка.

„Имам 150 компании. Мислите ли, че им знам имената. Майка ми най-вероятно управлява всички наши фирми, нямам представа“, заяви Марешки и каза, че когато се вижда с майка си не си говорят за бизнес.

Лидерът на "Воля" отрече Андон Дончев да е негова дясна ръка в бизнеса с лекарствата и поясни че е негов „верен приятел“. „Той не е участвал в мой бизнес и не е управлявал мои аптеки. Андон Дончев е свободен човек и може да прави каквото иска“, изтъкна Веселин Марешки.

Снимка: Агнес Методиева