Марешки: Радев насрочи вота през март на инат

Няма да има нормална предизборна кампания и това ще доведе до ниска избирателна активност

Топ
08:27 - 08 Декември 2020
2324
Марешки: Радев насрочи вота през март на инат

Право на президента е да насрочи изборите, но това не трябва да става без съобразяване с цялата ситуация в света и като следствие на политически инат. Това коментира лидерът на "Воля" Веселин Марешки пред Нова телевизия.

При избори в края на март - това означава провеждане на предизборната кампания през февруари и март, когато ще е студено и никой няма да рискува здравето си, ще има ниска избирателна активност, предупреди Марешки. Това е целта на Радев - само твърдите ядра да отидат на избори и в следващия парламент да влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС, и единствената антистатукво партия, допълни той.

Президентът се опита да внуши, че единствената дата по конституция е 28 март, коментира лидерът на "Воля". Той напомни, че по закон има два месеца и дата в края на май също ще е в рамките на закона.

В изборния процес са ангажирани между 60 и 80 хил. души и си представете как изборите се провеждат в края на зимата, стаите са затворени и трудно се отопляват. И си представете избори през май, когато хората могат да работят на отворени прозорци, без да се притесняват за здравето си, даде пример Марешки.

Според него няма проблем хората, които са карантинирани у дома, да гласуват с подвижна урна. Не виждам проблем хора от изборната администрация да минат с урна през тези от карантинираните, които заявят желание да гласуват, допълни лидерът на "Воля".

Депутатите трябва да се съберат и да направят съответните промени за правенето на изборите по време на пандемия. Според него, ако човек е карантиниран, няма проблем да изпрати писмо, с което да заяви желанието си да гласува, за да отиде при него подвижна урна.

30-40 дни не решават никакви проблеми в България, но могат да осигурят по-висока избирателна активност, обясни той защо иска по-късна дата.