Маргарита Петкова и Добромир Банев блестят в Плевен

Култура
14:44 - 15 Май 2022
1284
Маргарита Петкова и Добромир Банев блестят в Плевен

Обичаните поети Маргарита Петкова и Добромир Банев бяха звездните гости в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен. Двамата представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" – нецензурирана версия.

В първите мигове на срещата Маргарита Петкова разказа за щастливо изживените години на своята младост в Плевен като редактор на алманах за литература, изкуство и култура "Мизия". По същото време е удостоена и с първите големи национални и регионални литературни награди за творчеството си.

Именитата авторка разкри, че двамата с Добромир Банев като дует, тандем и съавтори са реализирали нова версия на стихосбирката си "Абсурдни времена", в която  представят на публиката и творби, отпаднали от предходно издание. Добри ми е голяма опора, призна поетесата.

Добромир Банев също започна с лично откровение. Като младеж, роден в Ловеч, имал слабост към Плевен, защото много от свободните си дни се опитвал да прекарва в по-големия град , който му предлагал повече и по-разнообразни преживявания. Той си спомни, че е завършил школа по акордеон с инструмент, който е бил закупен от Плевен, и че е благодарен до ден днешен на музиката, която му помага за писането на стихове.

Двамата поети прочетоха редове от новата книга. За едночасовия рецитал те получиха много аплодисменти от ценителите. Подходящ фон за уникалната литературна среща бе подредената в залата Пролетна изложба на плевенските художници. На финала пред гостите се изви дълга опашка от почитатели, които очакваха да получат лични автографи, за да съхранят скъпи спомени от културното събитие.