Маргарита Петкова и Добромир Банев радват феновете си във Враца

Култура
11:09 - 26 Септември 2022
4040
Маргарита Петкова и Добромир Банев радват феновете си във Враца

Любимите поети на България Маргарита Петкова и Добромир Банев ще зарадват своите фенове във Враца на поредното издание на Литературния фестивал, който ще се проведе в дните от 29 септември до 1 октомври 2022 г.

Тогава Регионалната библиотека „Христо Ботев” събира на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена.

Планираните срещи с творци започват още сутринта на 29 септември, с гостуването на детската писателка Цвета Брестничка (изд. „Фют”), която ще представи книгата си „Небивалици с буквите от А до Я”. Срещата започва в 11 ч. в Регионална библиотека – Враца.

Верни на традицията, Регионална библиотека – Враца гарантира официалното откриване на фестивала да бъде огнено и магично със спектакъл, подготвен от театрална група ТЕМП. Шоуто започва в 18.30 ч. Веднага след това – от 19 ч. – гостите на „Враца – книжен град” ще се срещнат с писателя Алек Попов. Преди дни се появи допълнено издание на книгата му „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ (изд. „Сиела”). Срещата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека.

На 30 септември от 10 ч., пред сградата на РБ „Христо Ботев” отваря Творителница „О`Писменехъ!“, за да направи демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище. През вековете ще ни пренесе Диян Павлов или просто Джими, както е известен в родния си град Плевен, е колоритна и многоспектърна личност, отдадена на творчеството, историческото ни минало и българската духовност.

За първи път във Враца ще пристигне и създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на първия наръчник „Детска академия за добри обноски” (изд. „СофтПрес”) Невена Басарова. Под формата на игра тя ще даде ценни съвети на малките дами и кавалери как да станат експерти в добрите обноски и да правят добро първо впечатление. Работилницата започва в 11:30 ч., в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Вечерта е запазена за една от най-обичаните млади писателки Виктория Бешлийска, която ще представи романа си „Глина” (изд. „СофтПрес”).

Съботата е денят, който е наситен с най-много събития , а за радост на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори врати Книжен базар. Участие ще вземат 8 български издателства, които ще представят стотици нови заглавия. В изложението ще се включат „Българска история”, „Захарий Стоянов”, „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Персей“, „Туй-Онуй”, „Фют” и книжарница с мисия „Извор” от Челопек – първото българско село на книгата.

Специално за книжния базар Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра, която стартира от днес /7 септември/ и ще продължи до 17 ч. на 28 септември. Нашият Gaveaway ще бъде насочен към всички онлайн последователи, които трябва да коментират публикацията за играта в страниците ни във фейсбук и инстаграм. Идеята е под поста, който анонсира програмата на „Враца – книжен град”, да напишат коментар и да споменат приятел, с когото биха го посетили. Участниците ще бъдат изтеглени чрез жребий, а имената им ще станат ясни по време на официалното откриване. Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лв. и ще могат да се използват на щандовете на книжния базар, който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 ч.

В събота за малките деца и тийнейджърите са планирани творчески работилници. От 10 до 12 ч. ще се проведе ателие „Глаголица” – изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица.

От 16 до 18 ч. пък младежите ще имат възможността да се впуснат в уъркшоп „Комиксите оживяват”.

Сдружение „Книгини” ще се включи с работилница. От 10 до 12 ч. ще отвори Социално предприятие Творилница „Добрини” от с. Челопек с работилница по рециклиране на хартия.

В 11 ч. специално за представянето на втората си книга в града ще пристигне създателката на поредицата за Дракончето Ринти – Доника Ризова. Тя ще разкрие новите приключения на огнения приятел на Грег в „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ (изд. „Мармот”).

Вечерта на 1 октомври пък ще се пренесем в лиричния свят на поезията със стиховете на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Срещата с двамата творци започва от 18 ч. в читалнята на библиотеката.

Планирано е излъчване на живо през фейсбук страницата на Регионална библиотека /facebook.com/libvratsa/ за всички, които имат желание да присъстват на срещите, макар и виртуално.

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”.

Медийни партньори на фестивала са azcheta.com и detskiknigi.com.

Литературният фестивал се финансира от фонд „Култура“ при Общински съвет – Враца и се осъществява с подкрепата на „Н. Алексиев 65“ ЕООД.

Ето и цялата програма на фестивала:

29 септември /четвъртък/

11:00 ч. – Среща с детската писателка Цвета Брестничка
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Детски Отдел

18:30 ч. – Официално откриване – огнено шоу от театрална група ТЕМП
Пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев“

19:00 ч. – Среща с Алек Попов
Регионална библиотека „Христо Ботев“- Обща читалня

30 септември /петък/

10:00 ч. – Творителница „О`Писменехъ!“ – демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище от Деян Павлов – Джими
Пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев“

11:30 ч. – Работилница за добри обноски с Невена Басарова
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Детски отдел

18:00 ч. – Среща с Виктория Бешлийска
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Обща читалня

1 октомври /събота/

10:00 – 18:00 ч. – Книжен базар

10:00 – 12:00 ч. – Ателие “ Глаголица“ – изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица

10:00 – 12:00 ч. – „РециКНИГИрай“ – работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини” от с. Челопек, Сдружение „Книгини“

16:00 – 18:00 ч. – Уъркшоп „Комиксите оживяват“
Пространството пред Община Враца

11:00 ч. – Среща с Доника Ризова
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Детски отдел

18:00 ч. – Среща с Маргарита Петкова и Добромир Банев
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Обща читалня