Маргарита Петкова с въпроси за „зеления паспорт”

Общество
15:05 - 21 Октомври 2021
3406
Маргарита Петкова с въпроси за „зеления паспорт”

Обичаната българска поетеса Маргарита Петкова зададе няколко актуални въпроса около зеления сертификат, на които никой не обръща внимание, а са важни за всеки един от нас.

Ето какво написа Петкова на стената си във фейсбук:

Да оставим принудата за правото на личен избор настрана. Друго ме интересува много по-силно, а никой не говори за него. Зелените паспорти подлежат на проверка. Затова се издават.

В тях задължително се вписват личните данни на притежаващото ги лице, нали така, иначе с един сертификат можем да минем колкото души се навием. Ерго, придружени са и с показване на лична карта, с което да се потвърди самоличността.

КОЙ ИМА ПРАВО НА ДОСТЪП ДО ЛИЧНИТЕ ДАННИ, КОИТО СА ПОД ЗАКРИЛАТА НА СЪОТВЕТНИЯ ЗАКОН ЗА ТЯХ?

Алибегов, разпоредителката в театъра, шефа на фитнеса, продавачката в супермаркета, фейсконтролът в дискотеката и всички мили или немили служители, неоторизирани законово за това? Или ще сложим на всички тези "точки" полицай, РЗИ-щник, МЗ-ищник и всякакъв там, документално упълномощен?

На какъв принцип ще бъдат гарантирани правата на всеки един от нас, независимо какъв личен избор е направил? И още нещо - къде отива т. нар. лекарска тайна, под което разбирам, че по никакъв начин никой няма право да знае здравния ми статус, без моята изрична съгласа.

Дебело подчертавам, че не съм анти и про. Просто питам. И не коментирам.