Маргарита Попова: Радев ще наруши ли конституцията?

Бившият правосъден министър се изказа за Радев и Гешев

Политика
20:09 - 14 Ноември 2019
4730
Маргарита Попова: Радев ще наруши ли конституцията?

По Конституция най-късно до 15 дни президентът Румен Радев трябва да е подписал указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Това заяви бившият правосъден министър и вицепрезидент Маргарита Попова по Канал 3.

Тя добави, че неговото правомощие е записано в член 125 ал.2 от Конституцията и то не е „обвързана компетентност“, както е в областта на дипломацията и отбраната.

На въпрос дали може да сезира Конституционния съд, Попова обясни, че той може да го направи само с въпрос по отношение на законосъобразност, а не по отношение на организацията на работата на ВСС, защото това повелява Конституцията. Тя добави, че не очаква съветниците му да дадат подобен съвет.

Ако не се произнесе в законовия срок – 15 дни, това ще му коства неприятни взаимоотношенията с Конституционния съд, каза още Попова. Това ще означава, че ще наруши Конституцията, това е моят прочит, каза бившият правосъден министър.

Президентът искаше да каже, че чува всички граждани, затова върна процедурата. Но той го направи без писмени мотиви до ВСС, въпреки че имаше подобни спекулации по време на днешното заседание, каза още Попова.

Тя изрази разочарование, че днешните разпри във ВСС напомняли дразгите в пленарна зала. Политическото говорене на заседанието срива доверието в съдебната система, заяви Попова.