Мариана Кукушева пред Lupa.bg: Докато брашното и токът поскъпват, ще поскъпва и хлябът

Общество
17:25 - 23 Юли 2021
2654
Мариана Кукушева пред Lupa.bg: Докато брашното и токът поскъпват, ще поскъпва и хлябът

Напоследък много неща се изговориха около цената на хляба и потребителите напълно се объркаха какво да очакват. Затова Lupa.bg помоли Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, да обясни ще поскъпва ли още хлябът и защо се случи досегашното поскъпване.

От думите й стана ясно, че докато поскъпват основните компоненти в ценообразуването на хляба, то няма как да не поскъпне и самият насъщен.

„Към момента можем да коментираме единствено очакваната зърнена реколта на България, защото работим със суровина, произведена в България. Очакванията са, че добивът ще е добър и виждаме, че добивът от декар пшеница е чувствително по-висок спрямо миналата година. Протеиновото съдържание на пшеницата е също добро. Виждаме също, че не само у нас, но и в другите държави увеличаването на цената на зърното е трайна. Тази тенденция беше вписана в доклада на Световната банка, касаещ цените на храните“, обясни Кукушева.

По думите й, когато расте цената на пшеницата, расте и цената на брашното. От там расте и цената на хляба. „Но освен тази суровина ние имаме едни други много сериозни разходи, които са енергийни. През последните години цената на тока за бизнеса продължава да е най-висока в Европа. Надявахме се, че с откриването на енергийната борса цената на тока ще стане пазарна. В момента тя продължава да е монополна“, каза още експертката.

Тя допълни, че държавният енергиен хординг е в тежко състояние и постоянно ползва нови заеми. Всички тези разходи се поемат от потребителите. От друга страна цената на газа съшо продължава да расте. До края на годината се очаква цената на газа да бъде увеличена чувствително. „И не на последно място е цената на труда, защото тези хора, които се занимават с правенето на хляб заслужават достойни доходи. Като се има предвид всичко това, става ясно, че няма как цената на хляба да бъде задържана, камо ли намалена“, обясни Кукушева.

Тя бе категорична, че хлябът е пазарен прадукт и е въпрос на всеки производител каква себестойност ще определи на стоката и как ще я договори със съответния търговец. Трябва да помним че българският хляб има изключителни хранителни качества, призова Кукушева.