Мариана Попова и Веселин Плачков гостуват с "Виновни" на софийска сцена

Артистите се опитват да отговорят на въпроса дали творецът трябва да угоди на временните страсти, или да запази своето чувство за естетика

Култура
13:45 - 20 Октомври 2022
3364
Мариана Попова и Веселин Плачков гостуват с "Виновни" на софийска сцена

Мариана Попова и Веселин Плачков гостуват със спектакъла "Виновни" на софийска сцена. Представлението ще се играе на 25 октомври, на сцената на Театър "Сълза и смях". Режисьор е актьорът Христо Мутафчиев.

"Много отдавна имаме идея да направим нещо съвместно, защото позициите ни в интервюта не означават нищо, ако не изразим мислите си на сцената", коментира пред БТА Веселин Плачков. 

Мариана Попова обяснява, че постановката задава категорични и ясни въпроси - защо стигнахме дотук, къде точно стигнахме, къде искаме да отидем и до кога ще продължаваме така, докъде мога да стигна, за да съм угоден на хората и докъде мога да стигна, за да съм богоугоден.

Спектакълът коментира вечната борба на твореца със себе си и че да избягаш от себе си е най-трудното нещо на света, допълва Попова. Според Плачков съвместният им проект се опитва да отговори на въпроса дали артистът трябва да угоди на временните страсти, или да запази своето чувство за естетика. 

"Христо Мутафчиев не е режисьор, Веселин Плачков не е драматург, а аз самата не съм актриса, което също е важно за посланието на постановката "Виновни". Така, ние абсолютно отговаряме на комерсиалния критерий за България, където много хора работят каквото не им е работа", коментира Мариана Попова.