Марица прелива, заплашва жилищни райони

Актуални новини
11:57 - 12 Януари 2021
3358
Марица прелива, заплашва жилищни райони

След потопа в западните части на България вчера и нивото на река Марица се вдигна драстично само за една нощ след продължаващите обилни дъждове.

От Областната управа събират данни за актуалното състояние на реките в района, съобщава "Марица". 

„Към  момента най-големите ни притеснения са, че при високи води на река Марица може да бъде залята пречиствателна станция при Стамболийски, както и жилищни райони, а работа на пречиствателната станция да бъде компрометирана.

Друг риск  има при село Цалапица, където изместването на водното течение в северна посока е довело до ерозия на левия бряг на землището на селото и застрашава сметището. При високи води в реката съществува опасност от бързо развитие на ерозионния процес към котлованите на депото и риск от аварии и замърсяване на река Марица, в това число и трансгранични последици", коментира Каназирева.

От областната администрация смятат, че обстановката е много динамична и затова постоянно се поддържа връзка с общините и държавните институции.

Водата вече започна да залива южния й бряг, който е на някои места е по-нисък. Цялата площ между моста на УХТ и "Герджика", която в нормални дни се използва за разходки и места за риболов вече е наполовина покрита.