Марин льо Пен представи новата еврогрупа

"Променихме политическата шахматна дъска на Европейския съюз", обяви тя

Политика
16:53 - 13 Юни 2019
2291
Марин льо Пен представи новата еврогрупа

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен разкри новата крайнодясна група в Европейския парламент, която обединява евроскептици на континента, които искат да си върнат властта от Брюксел, информира "Ройтерс".

Наричайки се "Идентичност и демокрация", новият алианс обединява "Национален сбор" на Льо Пен, "Лига" на италианския вицепремиер Матео Салвини, "Алтернатива за Германия" и националисти от Австрия, Финландия и Дания. Групата ще държи 73 места в 751-местния парламент. Тя е на пета позиция след Зелените. Преди промяната парламентарната група се наричаше "Европа на нациите и свободата" и имаше 36 места.

"Променихме политическата шахматна дъска на Европейския съюз", обяви Льо Пен.

"Ние все още сме малцинство, но ние сме по-голямо малцинство от всякога", заяви пред журналисти в Брюксел лидерът на "Истински финландци" Юси Халаахо.

 

Партиите разрешиха различията и обединиха целите си да върнат властта си от Брюксел, да спрат имиграцията и да предотвратят разпространение на исляма в Европа.

Съпредседателят на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен обобщи целите на алианса: "Стига повече правомощия за ЕС, стига повече хармонизация, без подкопаване на националната държава".

Но евроскпетиците имат различия по социалните и икономическите политики, включително за бюджетната дисциплина, което означава, че ще срещнат проблеми при изготвянето на единен политически дневен ред.

Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж и други евроскептични партии отказват да се присъединят към групата на Салвини и Льо Пен.