Марин Льо Пен се изправя пред съда по обвинения в присвояване на средства от ЕС

Лидерката на "Национален сбор" многократно е отхвърляла обвиненията, които обхващат периода от 2004 до 2016 година

Актуални новини
09:47 - 30 Септември 2024
852
Марин Льо Пен се изправя пред съда по обвинения в присвояване на средства от ЕС

Марин Льо Пен и други десни френски националисти се изправят пред съда днес в започващия процес срещу тях по обвинения в получаване на финансови средства от Европейския парламент за несъществуващи служители.

Освен дългогодишната лидерка на крайнодесния "Национален сбор", подсъдим е и баща и Жан-Мари Льо Пен - основател на партията. Обвинения в присвояване на обществени средства са повдигнати на общо 28 души.

Марин Льо Пен многократно е отхвърляла обвиненията, които обхващат периода от 2004 до 2016 година. Обвиненията са насочени както към партия "Национален сбор", така и към отделни нейни служители и сътрудници.

Става въпрос за фиктивно наемане на сътрудници на няколко френски евродепутати, пояснява ДПА. Основното обвинение е, че партята на Льо Пен е получила пари от Европейския парламент за щат за хора, които всъщност вече работят за партията.

Визираната сума възлиза на почти 7 милиона евро, отбелязва ДПА, като допълва, че Марин Льо Пен е върнала преди година 330 000 евро на законодателния орган на ЕС. Партията ѝ обаче обяви, че изплащането на тези пари не е свидетелство за извършено нарушение.

Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите могат да влязат в затвора за период до десет години, посочва ДПА. Освен това те може да бъдат отстранени от политиката за пет години, което би възпрепятствало участието на Льо Пен в президентските избори във Франция през 2027 г.