Марин потроши майка си, отива в пандиза

Общество
18:20 - 16 Февруари 2021
1906
Марин потроши майка си, отива в пандиза

51-годишен мъж беше осъден на 6 години и 8 месеца затвор за това, че е пребил до смърт родната си майка.

Разградският окръжен съд призна Марин М. за виновен в това, че не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие на Районния съд и в условията на опасен рецидив, по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесен побой и средна телесна повреда, е причинил смъртта на своята майка.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание по делото, след като защитата на подсъдимия поиска съкратено съдебно следствие.

Марин М. живеел с майка в Разград. Често злоупотребявал с алкохол, в резултат на което ставал агресивен към околните, включително и към нея. След поредния акт на агресия на 31 август 2019 г., жената депозирала молба за закрила по реда на Закона за защита от домашно насилие в Районен съд Разград. Така на 5 и 6 септември били издадени съдебна заповед за защита от домашно насилие и решение по гражданското дело, с които спрямо пострадалата били взети мерки за защита.

Съдът задължил Марин да се въздържа от домашно насилие, отстранил го от съвместно обитаване на жилището за 10 месеца, забранил му да приближава имота, местата за социални контакти и отдих на майка си, както и да я доближава на разстояние по-малко от 20 метра за срок от 10 месеца.

Въпреки издадената заповед, подсъдимият за пореден път решил да се саморазправи с майка си. На 8 август миналата година отишъл в дома й, започнал да я стиска за врата, да я удря по главата, лицето и тялото.

В резултат на ударите жената изпаднала в безпомощно състояние. На следващия ден дъщеря й подала сигнал на телефон 112, а екип на Спешна помощ я прегледал, тя обаче отказала да бъде настанена в болницата в Разград. Няколко дни по-късно състоянието й се влошило, на 12 август била хоспитализирана в лечебното заведение, а на 17 август починала от множеството тежки увреждания, получени при нанесения й побой.

За първото престъпление – нарушената на 8 август заповед за защита от домашно насилие, Окръжният съд наложи на Марин М. две години лишаване от свобода, които редуцира с 1/3 до една година и четири месеца.

По второто обвинение, че в условията на опасен рецидив, на 17 август причинил по непредпазливост смъртта на майка си, вследствие на нанесени на 8 август средни телесни повреди, Марин беше осъден на 10 години затвор. След редукцията с 1/3 присъдата бе намалена до 6 години и 8 месеца, като магистратите решиха да я изтърпи при първоначален строг режим.

Съдът му наложи едно общо наказание в размера на по-тежкото от двете. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок.