Марио Драги подаде оставка

Премиерът загуби подкрепата на десните партии в своята коалиция

ЕС
12:17 - 21 Юли 2022
2130
Марио Драги подаде оставка

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, съобщи кабинетът на президента Серджо Матарела. Драги не успя да спечели подкрепата на коалиционните си партньори, въпреки че правителството му оцеля на вота на доверие в парламента, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

В изявлението на Двореца "Куирнале" се казва, че Матарела е приел Драги в четвъртък сутринта. "След като докладва за вчерашната дискусия и гласуване в Сената, (Драги) потвърди своята оставка и оставката на своето правителство. Президентът я взе под внимание. Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си за справяне с текущите дела".

Драги каза по-рано пред Долната камара на италианския парламент, че ще посети президента в четвъртък сутринта, за да подаде оставка. Изявлението му дойде след продължителни аплодисменти от част от залата, която стана на крака.

Драги изрази своята благодарност към министрите и депутатите, като каза: "Благодаря, дори централните банкери имат сърца", в препратка към скорошна шега, която направи за централните банкери, които "имали неизползвани сърца".

Премиерът загуби подкрепата на десните партии в своята коалиция - "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Лига" на Матео Салвини.

Неговата оставка почти сигурно ще доведе до предсрочни избори тази есен, което означава месеци на катаклизми за Италия. Очаква се десните партии да спечелят този вот и да вземат властта като част от коалиция с крайнодесните "Италиански братя".

Оттеглянето на 74-годишния бивш президент на Европейската централна банка лишава ЕС от един от най-опитните му лидери в критичен момент, когато инфлацията расте и войната в Украйна бушува по границите му, коментира изданието.

Драги подаде оставката си миналата седмица след загуба на подкрепата на Движение "Пет звезди". Президентът Серджо Матарела обаче не я прие и му нареди да се яви пред парламента и да говори, за да прецени дали настоящото правителство има подкрепата на мнозинството.

Бившият председател на Европейската централна банка има достатъчно подкрепа, за да остане на поста и без Движение "Пет звезди", но до момента отхвърля този вариант, тъй като първоначалният му мандат беше да ръководи коалиция за национално единство с партии от целия политически спектър.

Възпрепятствайки допълнително усилията за преодоляване на разделенията, партия "Лига" и нейните съюзници от "Форца Италия" заявиха, че не искат повече да споделят властта с "Пет звезди".