Марио Драги поема НАТО догодина?

Еманюел Макрон твърдо подкрепя бившия италиански премиер

Свят
09:48 - 31 Октомври 2022
2158
Марио Драги поема НАТО догодина?

Марио Драги вече не е премиер на Италия и засега не е обявявал какви ще са бъдещите му "творчески планове". След една година, през септември генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг ще се оттегли от високопоставения пост, за да поеме ръководството на норвежката централна банка. Като се навържат тези две събития, се стига до въпроса дали Марио Драги няма да е следващият генерален секретар на алианса, коментират италиански медии.

Шансовете за това са големи. Драги е доста близък с френския президент Еманюел Макрон, а Франция е една от важните страни в Алианса, пише БТА. Макрон и Драги бяха част от групата европейски лидери, посетили колективно Киев през юни и уверили Украйна в перспективата й за еврочленство. В последно време Макрон не престава да изразява уважението си към Драги. Той го направи, след като Драги обяви, че подава оставка през юли, после след като Драги официално напусна поста си преди седмица и за премиер на Италия бе утвърдена лидерката на "Италиански братя" Джорджа Мелони.

Когато Макрон дойде в Рим за участие в конференция, посветена на мира, той се видя с Драги. По време на същата визита в Рим Макрон се запозна лично и с Мелони. А преди около 15 дни френският президент е вечерял с Драги в Париж. По време на тази частна вечеря се е обсъждала именно възможността Драги да се кандидатира за генерален секретар на НАТО, казват запознати източници, цитирани от "РАИ Нюз".

Кулминацията на близките отношения между Макрон и Драги беше подписването миналата година на Договора от Куиринале за засилено френско-италианско сътрудничество по примера на Елисейския договор, утвърдил засиленото френско-германско сътрудничество преди 60 години.

Евентуална кандидатура на Драги за генерален секретар на НАТО би била подкрепена и от Германия, защото Драги поддържаше добри отношения и с Берлин, докато беше премиер на Италия, а в миналото и ръководител на Европейската централна банка.

Кандидатурата му би била подкрепена и от страни от Средиземноморския регион, като Испания и Португалия, защото тя ще даде възможност на района за изпъкне още повече, след като дипломат номер едно на ЕС е испанецът Жозеп Борел, а генерален секретар на ООН е португалецът Антониу Гутериш.

Очаква се Драги да получи и подкрепа от Вашингтон, ако реши да се кандидатира. Причината за това се корени в обещание, дадено от американския президент Барак Обама на предишния италиански президент Джорджо Наполитано, когато италианският кандидат за ръководител на НАТО - бившият външен министър на Италия Франко Фратини, в крайна сметка изгуби надпреварата от датчанина Андерс Фог Расмусен, посочва "РАИ нюз". Тогава именно Наполитано настоял пред Обама Италия да бъде компенсирана заради това, че е изгубила битката. Очаква се сега Вашингтон да си спомни за този случай и за поетия ангажимент.