Марио Драги се ваксинира с "АстраЗенека"

В момента по-голямата част от Италия е под строги рестрикции

Свят
16:42 - 30 Март 2021
2580
Марио Драги се ваксинира с "АстраЗенека"

Премиерът на Италия Марио Драги, който е на 73 години, се ваксинира днес с препарата на "АстраЗенека" в опит да подкрепи кампанията за използването му, предаде Франс прес, като се позова на правителствената служба. Заедно с Драги първата доза на ваксината е била сложена и на съпругата му.

Италия спря използването на препарата на "АстраЗенека" през март заради подозрения, свързани със страничните му ефекти, докато Европейската агенция по лекарствата не даде пак зелена светлина. Драги, който пое премиерския пост миналия месец, се ангажира да ускори ваксинационната кампания в страната.

В момента по-голямата част от Италия е под строги рестрикции с цел да се ограничи разпространението на болестта. В областта Лацио около Рим обаче училищата отново отвориха врати днес, след като здравните власти понижиха официално нивото на опасност в региона от "високо" на "средно".

За великденския уикенд, отбелязван най-вече в семейна обстановка в католическа Италия, който започва в събота, високо равнище на риск ще бъде обявено в цялата страна.

До момента в 60-милионната страна са ваксинирани изцяло 3,04 милиона души, а още 3,6 милиона са получили първата си доза. Италианските медици ваксинират по около 250 000 души дневно, но Драги обеща да ускори двойно темпото през април, припомня Ройтерс.

Италия ще въведе задължителна петдневна карантина за пристигащите в страната от държави членки на ЕС, съобщиха днес източници от здравното министерство, цитирани от АФП.

Всеки пристигащ от ЕС ще трябва да се подложи на тест преди заминаването си, да прекара пет дни под карантина и после пак да мине на тест - както вече е наредено за пристигащите от страни извън общността.