Марио Драги си отива, президентът обяви предсрочни избори

Свят
20:16 - 21 Юли 2022
2122
Марио Драги си отива, президентът обяви предсрочни избори

Президентът на Италия Серджо Матарела подписа указ за разпускане на парламента след оставката на министър-председателя Марио Драги.

"Политическата ситуация доведе до това решение", каза Матарела в кратко телевизионно обръщение, часове след като Драги подаде оставка.

След срещи с председателите на двете камари на италианския парламент държавният глава съобщи, че е подписал указ за разпускане на парламента, за да могат да бъдат насрочени нови парламентарни избори, които трябва да се проведат в рамките на 70 дни от датата на издаването на указа.

„Предсрочното разпускане на парламента винаги е последен избор, особено когато, както в момента, пред камарите на парламента стоят много важни задачи, които трябва да бъдат решени в интерес на страната”, подчерта Матарела.

„Възникналата политическа ситуация доведе до това решение. Дебатите, гласуването и начина, по който то протече вчера в Сената, показаха ясно липсата на парламентарна подкрепа и перспектива за сформиране на ново мнозинство”, каза още държавният глава.

Датата на предсрочните избори ще бъде обявена по-късно, като сред възможните дати е 25 септември.

По-рано днес президентът Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги, припомня БГНЕС.

Правителството му остава да изпълнява "текущите си задължения".

Малко по-рано Драги заяви, че се отправя към офиса на президента Серджо Матарела, за да потвърди желанието си да подаде оставка.

"В светлината на вчерашното гласуване в Сената, отивам при италианския президент, за да го информирам за намеренията си", заяви правителственият ръководител, обръщайки се към Камарата на депутатите. Днешната сесия започна с дълги аплодисменти за Драги.

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като една от водещите партии - Движение "Пет звезди" - не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение "Пет звезди", както и дясноцентристките "Напред Италия" и "Лига" - не гласуваха.