Марио Варгас Льоса: Пишех дори в Covid болницата

Актуални новини
14:27 - 09 Май 2022
2412
Марио Варгас Льоса: Пишех дори в Covid болницата

Перуанският писател Марио Варгас Льоса е продължил да се труди дори по време на престоя си в болница заради Ковид-19 преди две седмици в Мадрид, предаде Франс прес.

Това е разкрил самият той по време на Салона на книгата в Буенос Айрес, Аржентина.

"Не съм спирал да пиша статии дори в най-трудните ситуации", споделя 86-годишният Варгас Льоса, носител на Нобелова награда за литература за 2010 г., коментирайки последната си публикация в пресата - рецензия, озаглавена "Сервантес", за книгата на Сантяго Муньос Мачадо, директор на Испанската кралска академия.

"Работих много по тази статия. Най-накрая я написах в клиниката", допълва Марио Варгас Льоса.

Писателят обяснява, че макар хоспитализацията му да е била "само за 24 часа", преживяването е било "твърде болезнено".

Варгас Льоса се намира в Буенос Айрес от четвъртък. В петък творецът даде началото на конкурс за кратки разкази на Салона на книгата. В неделя писателят представи най-новата си книга "La mirada quieta", посветена на испанския писател Бенито Перес Галдос.

Варгас Льоса разкри, че работейки над нея в продължение на 18 месеца в разгара на пандемията, е прочел цялото творчество на Галдос.

"Той вероятно е първият професионален писател, появил се в Испания и Латинска Америка. Обещава да пише роман на всеки три месеца, но това не винаги му се получава", казва Марио Варгас Льоса.