Мариус Донкин празнува 70 на сцената с "Господин Ибрахим и цветята на Корана"

Авторът на култовата пиеса Ерик Еманюел Шмит ще играе заедно с директора на Народния театър

Култура
12:20 - 14 Януари 2020
4748
Мариус Донкин празнува 70 на сцената с "Господин Ибрахим и цветята на Корана"

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин ще изиграе на Голяма сцена хитовия си моноспектакъл „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ навръх рождения си ден на 13 февруари.

16 години след премиерата на 16 декември 2004 г., специално за представлението, с което Мариус Донкин ще отбележи и 70-годишния си юбилей, у нас ще пристигне и самият автор – световноизвестният драматург Ерик Еманюел Шмит. Той ще се качи на сцената заедно с Донкин, за да изиграят заедно един от най-забележителните моменти от спектакъла.„

Преди четири години, когато встъпи в длъжност като директор на Народния театър, един от първите, които поздравиха лично Мариус Донкин, бе Ерик Еманюел Шмит. Още тогава двамата загатнаха, че готвят общ проект.

Ерик Еманюел Шмит и Мариус Донкин ще се качат заедно на сцената на 13 февруари


Спектакълът, режисиран от преподавателя по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска, има редица престижни награди от родни и международни форуми, а билетите за него свършват с месеци напред. Той се играе на Сцена „Апостол Карамитев“ вече 16 години.

„Господин Ибрахим и цветята на Корана“ е незабравим разказ от първо лице на еврейското момче Моисей за страданието и просветлението и за най-важните уроци за живота и смъртта, които научаваме, когато най-малко очакваме. Във време, когато светът е  разтърсван от мрачни предчувствия и религиите са грабнали оръжията, тази великолепна, благородна и щедра на човещина и обич история на Ерик-Еманюел Шмит и това умно и толкова искрено изиграно представление във формата на приказка, която помирява човека със самия него, със сигурност е нужно на мнозина.


„Дълго търсих текст, който да ми отговори на въпроса защо живеем лошо в този свят и да мога чрез него да го кажа на хората. Минах през всички притчи в Библията, като синтезирани послания. После през много пиеси на известни драматурзи, които не успяха да задоволят изискванията и представата ми за такъв текст. След десет години блъскане, Господ ме дари с произведението на един от любимите ми съвременни автори – "Господин Ибрахим и цветята на Корана” от Ерик-Еманюел Шмит.

Мисля, че именно синтезираните, прекарани през искрената емоция и основани на истинска човешка история послания в пиесата, са причините това представление вече толкова години да пълни театралната зала и мои приятели и близка да остават без билети. За голямо мое съжаление днес темите в този текст стават все по-актуални. Като че ли човечеството не помъдрява през годините“, казва самият Мариус Донкин за спектакъла.