Мариус Донкин: За да се възстановим, първо да съживим духа си

Липсва истина и обич към тоя народ, смята директорът на Народния театър

Култура
14:09 - 31 Октомври 2021
1323
Мариус Донкин: За да се възстановим, първо да съживим духа си

"Ако искаме да прескочим през тази епидемия и да възстановим живота си, трябва първо да възстановим духа си. Не виждам в никаква доктрина - икономическа, политическа или религиозна - това да съществува по някакъв начин". Това каза пред БНР директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин.

Той посочи, че липсата на здрав дух може да доведе до грешна преценка на ситуации и до множество заболявания.

"Липсва истина към този народ и липсва обич към този народ, за да може той да промени нещо", сподели Донкин и добави:

"Ако започнем да гледаме изследването на духа чрез нашите будители, вижте какви са темите и какво са разработвали. Липсата на доверие от семейната ядка, преминаваща през различни взаимоотношения - и човешки, и професионални - е изключителната причина в момента да бъдем в това състояние.

Ние нямаме доверие във водачите си и в институциите и по този начин лесно ги дискредитираме. Народът има доверие в нещо, което му е сигурно, нещо, което е с него и в пек, и в студ, това е земята - тя го храни и го облича, и не го лъже. И все пак това е нещо примитивно, това е примитивизъм.

В душата на този народ има и нещо, с което се представя във Вселената - това е духът, ритмите, които излизат в музика, на която кой ли не се възхищава. В този изключителен диапазон на мощности в този народ има някаква магичност, някаква свръхестественост. Това е нещото, за което този народ трябва да бъде обичан. На нас хората ни липсва тази обич, която може да бъде проявяване във всяко добро - в желанието да имаме чуваемост и да си поговорим, да се разберем. Тогава можем да тръгнем заедно, тогава народът може да има кураж да направи нещо".  

Според него никога повече няма да живеем по начина, по който сме живели до декември 2019-а година: 

"Не говоря в здравен аспект. Става дума за едно нещо, което сме преживели и което има някакво отразяване в нас - в рефлексите ни, в начина на мислене, в битието ни - това не може да не се отрази на начина на комуникирането ни със зрителите. ... Изискуемостта на човека ще има други нива и други средства за удовлетворяване ще са необходими, за да бъдем адекватни в неговото развитие.

Човекът ще остане с основната си задача, идвайки тук, на тази Земя, да се усъвършенства, той затова е тук. Съществена част е медията и начинът, по който медията изпраща своите послания като истина и като коментар. Начинът, по който ние работим в сферата на духа, хармонизирането на този дух, за да има правилност в развитието на индивида". 

"Зеленият сертификат създава сигурност на служителите и публиката, той е нещо необходимо", смята директорът на Народния театър.