Мария Бакалова сложи в малкия си джоб Стоичков и Гришо

Веднага след тях се нареждат продуцентите Иван и Андрей, както и Маги Халваджиян, които оформят Топ 5

Спорт
16:20 - 16 Януари 2023
87927
Мария Бакалова сложи в малкия си джоб Стоичков и Гришо

Григор Димитров е вторият най-популярен българин, а Христо Стоичков е трети в класацията "Топ 70 на българските знаменитости" на Форбс България.

Лидер е актрисата Мария Бакалова, която има номинация за "Оскар". В челната десетка са и момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, които заемат осмата позиция.

"Пъстра палитра от нови звезди, провокативни артисти и дългогодишни любимци на публиката влизат в деветата годишна класация на Forbes България", обясняват критериите за избора си от престижното издание.

Силен дебют прави баскетболистът Александър Везенков. Спортист №1 на България за миналата година е поставен под №18.

След него са боксьорът Кубрат Пулев, скиорът Алберт Попов, бившият футболен национал Димитър Бербатов, лекоатлетката Ивет Лалова и други.

Представяме ви Топ 10 на родните знаменитости:

1. Мария Бакалова

Актриса | години: 26

За втора поредна година най-успешната българска актриса в Холивуд оглавява класацията на Forbes. Бакалова се възползва от шеметния успех на „Борат 2“ и успя да начертае следващите си професионални стъпки. Тя е част от каста на новия филм на Marvel „Пазители на галактиката“, изпълнява главната роля и е копродуцент на романтичната комедия Honeymoon, която излиза по кината през декември.

През изминалата година участва в още два филма, а за 2023-та ѝ предстоят роли в лентите Fairyland и Unfrosted: The Po-Tart Story, който се продуцира за Netflix. Актрисата е продуцент и участва в новия български филм „Триумф“.

Бакалова бе начело на комисията, която избра българското предложение за „Оскар“, ще бъде и част от журито на Американската филмова академия по избор на Оскарите.

2. Григор Димитров

Тенисист | години: 31

Григор Димитров завърши една предизвикателна за себе си година със силни представяния на турнирите във Виена и Париж. Той e 28-и в световната ранглиста на ATP и, както става ясно от текста за корицата на миналия ни брой, продължава да има големи амбиции на корта. Извън него Димитров, който е спечелил близо 22 млн. долара от наградни фондове, има силни рекламни договори с компании като Nike, Wilson, Netjets и Vitamin Well. В интервюто си с Forbes той разкри ексклузивно и първите си директни инвестиции в бизнеси от различни сфери. Димитров има над 1 млн. последователи в Instagram.

3. Христо Стоичков

Бивш футболист, тв анализатор | години: 56

Легендата на българския футбол се нареди сред стоте най-велики футболисти за всички времена на списание FourFourTwo (89-о място). Той все още събира овации на терена по време на Мача на мира в Рим и като посланик на „Пробега на мира“ за Европа.

По време на световното първенство по футбол в Катар, като анализатор за американския тв гигант TUDN, той взе интервюта с Лионел Меси, Роналдиньо, Бебето, Ромарио и много други звезди.

Стоичков бе в отбора на звездните коментатори в галавечерята на ФИФА. Развива своя бранд за луксозни стоки H8S, част е от рекламите на Winbet и един от новите посланици на туристическа дестинация България.

4-5. Иван Христов и Андрей Арнаудов

ТВ продуценти | години: 43 и 43

Популярните тв лица разгърнаха огромна палитра от разнообразни дейности и проекти. Продуцентската им компания „Междинна станция“ стои зад някои от най-гледаните предавания на bTV – „Фермата“, сериалите „Съни бийч“ и „Мен не ме мислете“, предаванията „Бригада Нов дом“ и „Смени жената“. През 2023 г. пък се впускат в ново приключение със заснемането на пълнометражен биографичен филм.

През изминалите месеци на пазара излезе биографичната им книга „Братя по сърце“, както и третият том на поредицата „Алманах на България“, която се нарежда сред най-продаваните книги в България.

Двамата продължават да развиват и социалните проекти „Движение за национална кауза“ и Bulgaria Wants You, към които добавят нови инициативи и събития. Христов и Арнаудов са рекламни лица на новия сайт за залози Sesame.bg.

6. Магърдич Халваджиян

Продуцент  | години: 55

Емблематичната продукция на Халваджиян „Като две капки вода“ се превърна в най-гледаното реалити предаване през пролетта с над 1 млн. зрители средно на епизод. През есента пък продуцентът изненада зрителите с изцяло нов формат – „Звездите в нас“.

Може би най-ярката звезда в продуцентското му портфолио през изминалите месеци обаче бе „Забраненото шоу на Рачков“, което в новия си сезон вече се нарича „С Рачков всичко е възможно“.

Филмовите проекти на Халваджиян, реализирани за международна публика преди ковид пандемията, продължават и до днес своето разпространение на различни пазари. Един от новите проекти на продуцента на Global Group е образователна платформа с мастъркласове.

7. Евтим Милошев

Тв продуцент | години: 54

След 8-годишна пауза продуцентският отбор на Dream Team Productions отново вкара приключението Survivor в домовете на зрителите – този път с дестинация Филипините. В ефира на bTV другият проект на Милошев е комедийният сериал „Татковци“, а в телевизионното пространство на „Нова“ – новият сериал „Лъжи­те в нас“, чийто първи сезон се завъртя през пролетта. В момента текат снимките на продължение на друг знаков за продуцента сериал – „Дяволското гърло“.

8. Ансамбъл по художествена гимнастика

Новият ансамбъл по художествена гимнастика – Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова – спечели златните медали от световното първенство.

Съставът, воден от Весела Димит­рова, стъпи на върха в многобоя в първото си голямо състезание. Със световната титла ансамбълът спечели и квота за олимпийските игри в Париж 2024. България печели злато от световното в многобоя при ансамблите за първи път след Измир 2014.

9. Георги Господинов

Писател | години: 54

В края на 2022 г. романът „Времеубежище“ на Георги Господинов бе включен в престижните класации на Guardian и на New York Times за една от най-добрите книги на годината, редом до Нобелови лауреати и световни бестселъри.

През май Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература – Premio Strega Europeo, а освен в Италия, Великобритания и САЩ книгата вече е преведена на над 10 езика и се разпространява на международния пазар.

Неслучайно българският П.Е.Н. клуб го номинира като българското предложение за Нобелова награда за литература.

10. Любо Киров 

Музикант | години: 50

През есенния тв сезон Любо Киров за втори път седна на менторския стол в „Гласът на България“ по bTV, два пъти напълни зала 1 на НДК, направи грандиозен концерт в зала Troxy в Лондон и лятно турне в България, което се нареди сред най-посещаваните събития на български изпълнители в класацията на Eventim. На пазара излезе и биографичната му книга „Всичко е имало смисъл“, а на наградите на БГ радио грабна три статуетки. Киров има собствена продуцентска компания My Sound Production.