Мария Бакалова триумфира с "Триумф"

Дупката в Царичина вдъхновява историята във филма

Култура
14:36 - 25 Юли 2024
5595
Мария Бакалова триумфира с "Триумф"

Черната комедия "Триумф" с номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова е сред селектираните филми за състезателната секция "Платформа" на предстоящия 49-и кинофестивал в Торонто, пишат "Скрийн дейли" и "Холивуд рипортър". 

Състезателната програма ще открие филмът "Даниела завинаги" (Daniela Forever) на Начо Вигалондо с участието на Хенри Голдинг ("Луди богати азиатци"). 

Секцията "Платформа" включва 10 заглавия със световни премиери на кинофестивала в Торонто. Сред тях е и "Триумф" (България/Гърция) с Мария Бакалова - последната част от трилогията на творческия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, включваща филмите "Урок" (2014) и "Слава" (2016).

Бакалова е и продуцент на филма, чийто актьорски състав включва още Юлиан Костов, Маргита Гошева и Юлиан Вергов. 

"Триумф" е вдъхновен от действителни събития в България през 90-те години, когато след падането на комунизма екип от високопоставени военни и психолози предприемат строго секретна операция в селцето Царичина в търсене на мистичен извънземен артефакт, с който да променят хода на историята и България да си върне славата на велика страна.

Сред 10-те филма в състезателната секция "Платформа", основана през 2015 г. и кръстена на едноименната лента на китайския режисьор Цзя Чжанкъ, е и "Педро Парамо". Режисьор на продукцията е известният оператор Родриго Прието, познат с работата над най-касовия филм за 2023 г. "Барби", както и над друг миналогодишен кинохит - "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе.

Председател на журито на секцията "Платформа" е канадският кинодеец Атом Егоян. 

Четиридесет и деветото издание на Международния филмов фестивал в Торонто ще бъде открито на 5 септември с комедийната драма Nutcrackers с Бен Стилър. Кинопроявата ще продължи до 15 септември.