Мария Габриел: България и Мароко ще работим за развитие

Политика
21:46 - 11 Януари 2024
2255
Мария Габриел: България и Мароко ще работим за развитие

На 10-11 януари заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещение в Кралство Мароко. Посещението е първото на български външен министър в Мароко от 10 години насам и е по покана на Н.Пр. Насер Бурита, министър на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина. В българската делегация, водена от вицепремиера, участва и Кръстю Кръстев, министър на културата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Вицепремиерът Мария Габриел проведе срещи с министъра на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина, Н. Пр. Насер Бурита, с председателя на Камарата на представителите на мароканския парламент Рашид Талби Алами и със съветника на крал Мохамед VI Андре Азулей.

В рамките на работното посещение бяха подписани Съвместно изявление, очертаващо конкретни сфери за задълбочаване на двустранните отношения и Тригодишна програма за сътрудничество в областта на образованието, висшето образование, научните изследвания, културата, комуникацията, младежта и спорта. Подписано бе и Споразумение за копродукция и кинематографски обмен, на базата на което ще се провеждат редица инициативи, като седмица на българското кино в Мароко и на мароканското в България.

След двустранната среща вицепремиерът Мария Габриел и министър Насер Бурита направиха съвместно изявление за медиите. Вицепремиерът Габриел благодари за поканата и подчерта, че България и Мароко са традиционни партньори, които поддържат активен диалог, в центъра на който са взаимното уважение и общи интереси. Тя отправи поздравления за избирането на Мароко за председател на Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) за 2024 г., чиято кандидатура България подкрепи, както и по повод 79-ата годишина от обявяването на манифеста за независимост на Кралство Мароко.

"Приятелство, доверие, потенциал за развитие, са посланията, които отправих", заяви Мария Габриел. "България и Мароко ще работим за нова динамика и развитие на партньорството между двете страни", посочи вицепремиерът. "Обединихме се около нуждите за 4 направления на сътрудничество - икономика, образование и култура, сигурност и борба с нелегалната миграция, споделени ценности. Най-важното за нас, обаче е човешкият контакт -между хората, между народите ни на базата на културата, образованието, младежта и спорта, чрез който можем да развиваме потенциала на нашите отношения", каза още Габриел.

Тя акцентира на един от важните резултати от срещата- от 2024г. започват политически консултации по набелязаните сфери на сътрудничество. Вицепремиерът отбеляза също значението на сътрудничеството на Мароко с ЕС. "И България, и Мароко имат амбицията да са лидери на стабилността в своите региони", категорична беше Мария Габриел.

Тя изрази увереност, че подписаните в рамките на визитата споразумения ще допринесат за развитието на партньорството между България и Мароко и ще донесат ползи на гражданите на двете страни.