Мария Габриел беше приета от краля на Йордания Абдула II

Топ
20:01 - 25 Февруари 2024
2086
Мария Габриел беше приета от краля на Йордания Абдула II

В рамките на официалното си посещение в Хашемитско кралство Йордания, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на аудиенция при Н.В. крал Абдула II. 

"Република България високо цени отношенията с Хашемитско кралство Йордания. Сътрудничество и политически диалог са в основата на развитието на тези отношения. Страните ни споделят общи амбиции - България и Йордания могат да бъдат фактори за стабилност и сигурност и регионални иновационни лидери", коментира Мария Габриел. 

Акцент на дискусията бяха подобряването на търговско-икономическото сътрудничество, новите технологии и иновациите, сътрудничеството в сферата на отбраната, контактите между хората и туризмът, подкрепата за талантите и ролята на образованието. 

Вицепремиерът изрази готовността на България да домакинства среща от "Процеса Акаба" тази година - инициатива, чието начало крал Абдула II поставя през 2015 г. Тя благодари за приемането на поканата за визита на Н. В. крал Абдула II в България и провеждането на срещата от "Процеса Акаба“ на равнище държавни глави по време на визитата му.