Мария Габриел: До последно оставам външен министър

От полза на държавата е да няма безвремие, заяви вицепремиерът

Топ
10:56 - 29 Март 2024
1222
Мария Габриел: До последно оставам външен министър

"От полза на държавата е да няма безвремие. Но това не означава да бъдат претупвани неща. Няма много яснота и по отношение на следващите стъпки. Така че за мен това, което остава водещо, е да има яснота за сроковете и начина, по който това ще се случи."

Това коментира вицепремиерът в оставка и министър на външните работи Мария Габриел за
стартиралата конституционна процедура по назначаване на служебно правителство.

"Има правила в конституцията. Има ЦИК, органи, МВнР ще си изпълни задачата в рамките на своите компетенции. Министърът не е външно министерство. Ние имаме министерство, което включва дипломатическата служба, професионални дипломати, които всеки ден в централно управление правят така, че България да бъде надежден партньор", обясни тя.

На въпрос дали би останала като външен министър в служебен кабинет, ако това й бъде предложено, Габриел отвърна: Това, което знам, е, че до ден последен ще бъда външен министър на това правителство и ще продължа да си върша съвестно работата.

"Аз не съм част от преговорните екипи. На който и да му се наложи да организира избори, е да осигури те да бъдат честни и спокойни. Най-важното е честността на този избор", коментира пък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.