Мария Габриел: Двама българи са сред заложниците на “Хамас” (НА ЖИВО)

Водим преговорите да бъдат освободени, заяви външният министър

Политика
19:09 - 06 Ноември 2023
3102
Мария Габриел: Двама българи са сред заложниците на “Хамас” (НА ЖИВО)

Премиерът Денков и вицепремиерът Мария Габриел се завърнаха от посещение в Израел. Денков разговаря с колегата си Бенамин Нетаняху, като изрази пълната подкрепа на България към Израел в конфликта с Хамас.

"Една от основните цели беше да изразим пълната си подкрепа към държавата Израел. Ще помагаме, с каквото можем и на двете страни, но Израел има право да защитава своите граждани, когато те са нападнати, да отговори по съответния начин", заяви Денков.

В делегацията участва също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

В Газа има двама заложници с български произход, съобщи външният министър. 

"Срещнахме се със семейства на заложници и стана ясно, че има двама заложници с български произход. Това е информацията, която можем да споделим до момента, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните, участващи в преговорите да направим така, че да се стигне до освобождаване на заложниците."

Денков кацна по-рано днес на летище "Бен Гурион" в Тел Авив с военен самолет на българските военновъздушни сили

"Това не е само нашата битка, но и вашата. Водим битката на цивилизацията срещу варваризма", така израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се обърна към българския премиер Николай Денков.

"Тук сме, за да изразим нашата силна подкрепа за Израел и гражданите на Израел. Знаем колко трудно време е и затова трябва да сме тук. Искам да кажа, че всички сме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора и е изключително важно всички заложници да бъдат освободени, колкото се може по-бързо", каза Николай Денков в Йерусалим.