Мария Габриел: Необходимо е засилено сътрудничество за справяне с цифровизацията

Еврокомисарят ни проведе срещи с вицепремиера на Русия Максим Акимов и Маркус Едерер

Свят
17:31 - 08 Юни 2019
2231
Мария Габриел: Необходимо е засилено сътрудничество за справяне с цифровизацията

Цифровата трансформация дава много възможности, но ни изправя и пред рискове.

Затова е важно всички международни партньори да работим заедно в един все по-цифровизиран свят, в който намирането на необходимите синергии би довело до по-голяма ефективност и осезаеми ползи за гражданите и бизнеса.

Европейският подход към цифровизацията поставя гражданите и техните интереси в центъра на вземане на решения. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщи представителството на ЕК в България.

В рамките на форума, посветен на целите за устойчиво развитие на ООН до 2030-та година, тя проведе срещи с вицепремиера на Русия Максим Акимов, с посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер, с представители на големи международни технологични компании и на Асоциацията на европейския бизнес в Русия.

Комисарят запозна участниците във форума с основните приоритети в цифровата сфера, поставяйки акцент върху изкуствения интелект, киберсигурността, цифровите иновационни хъбове, блокчейн, 5G.

Мария Габриел очерта областите, в които съвместната работа с бизнеса е изключително важна - стандартизацията на 5G, достъпа до данни и тяхното съхранение, както и трансграничната свързаност и вътрешната съвместимост.
В двустранната среща на българския еврокомисар с вицепремиера Максим Акимов бяха разисквани водещите принципи в балансирания и динамичен подход на ЕС в отношенията с Русия.