Мария Габриел: Отказвам се от Европейския парламент

Лиляна Павлова заминава вместо нея за Брюксел

Новини
17:44 - 03 Юни 2019
5863
Мария Габриел: Отказвам се от Европейския парламент

Еврокомисарят Мария Габриел се отказва от мястото си на евродепутат, за да остане еврокомисар. Новината съобщи самата тя пред Би Ти Ви. Тя бе водач на листата на ГЕРБ и събра най-много гласове за Брюксел. Габриел е съгласувала позицията си с премиера Бойко Борисов. 

Незабавно на нейно място в Брюксел отива Лиляна Павлова.

Габриел уточни, че ще е еврокомисар до избора на новите еврокомисари, което ще стане до 5-6 месеца. 

Еврокомисарят подчерта, че поема риск, освобождавайки мястото си в ЕП, преди да е конструирана комисията, но е готова на него. "Не мога да си позволя да не остана комисар, не мога да си позволя България да остане без представител в Европейската комисия", подчерта тя

Водачът на листата на ГЕРБ се върна към моментите на кампанията за евровота и сподели: "По време на кампанията нямаше голяма радост да видя децата, стартиращите компании и т.н. Обединение, единство, принципи - това за мен е основното. В Европа  трябва да защитим ясно националният интерес в рамките на европейския. Не трябва да позволяваме структурите на ГЕРБ се капсулират, усещала съм го”, заяви Габриел в тв ефира.

Мандатът на сегашната Европейска комисия приключва в края на месеца. Следващата, в която Мария Габриел също ще е представителят на България, започва работа през октомври.

Габриел коментира и оставката на Цветан Цветанов. "ГЕРБ е жив организъм и продължава напред. Тези избори ясно показаха, че има един път - на обединението и сътрудничеството", каза Габриел.