Мария Габриел "чегърта" Гешев и пред ДПС, Йордан Цонев: "Имате пълната ни подкрепа"

Проектопремиерката на ГЕРБ ухажва с хвалби Движението за подкрепа на кабинета й

Политика
11:31 - 11 Май 2023
4696
Мария Габриел "чегърта" Гешев и пред ДПС, Йордан Цонев: "Имате пълната ни подкрепа"

Проектопремиерката на ГЕРБ-СДС и еврокомисар по иновациите Мария Габриел започна серия срещи с парламентарните групи в името на намирането на съгласите по 10-те й основни приоритети, представени по-рано днес. 

Габриел се среща първо с представителите на ДПС, след като ПП-ДБ помолиха за 24-часово отлагане на преговорите, въпреки нежеланието на ГЕРБ-ДПС. 

Любопитната подробност е, че ДПС излъчи в екипа за срещата бившата колежка на Габриел в ЕП и настоящ член на родния НС Филиз Хюсменова. А еврокомисарката отбеляза, че отношенията й с представителите на Движението били винаги ползотворни, като изрично похвали младата школа политици на тандема Ахмед Доган-Мустафа Карадайъ. 

Габриел посочи, че думата на рандевуто й с ДПС, а и с останалите - "диалог". И заяви изрично, че търси подкрепа за екипа на България, както нарече тя проектокабинета си - и от Движението, и от останалите ПГ. 

А визията й за това развитие и въпросния екип била подчинена на формула 3 пъти "А": "амбиция, авторитет, ангажимент". 

Пред ДПС тя потвърди, че иска главата на главния прокурор Иван Гешев.  

А зам.-лидерът на партията Йордан Цонев отвърна с лапсус: "Ние в ГЕРБ, ДПС, казваме, че когато имаме да свършим отговорна работа, да се обръщаме към жените", за да поздрави Габриел за номинацията й за министър-председател. 

По повод приоритета, свързан с махането на Гешев, Цонев напомни: 

"Има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Подкрепяме тази ваша инициатива, защото ДПС е единствената, която през януари 2022 г. внесе проект за промени в конституцията за дълбоки реформи по препоръките на Венецианската комисия", напомни заместникът на Карадайъ. 

"Имате пълната ни подкрепа по тази тема", увери Цонев Мария Габриел. И призна, че вижда като удачен избор именно тя, като жена, да застане начело на държавата в кризисното време. "На България ще й отива да има жена премиер", каза Йордан Цонев.