Мария Габриел разкри какви ще са първите й стъпки като премиер

С акад. Денков ще продължим да работим по Програмата за управление на България, заяви вицепремиерът

Политика
10:24 - 06 Януари 2024
5400
Мария Габриел разкри какви ще са първите й стъпки като премиер

Талантите на България са в центъра на политиката ми. Кабинетът под мое ръководство ще даде шанс на талантите във всички сектори. Това заяви в  интервю за "Стандарт" вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която след по-малко от три месеца застава начело на изпълнителната власт като министър-председател.

Мария Габриел разкри основните си приоритети. Работя България да стане регионален лидер в иновациите, каза Габриел и съобщи, че по нейно предложение иновациите са вече част от стратегическите ни партньорства със САЩ и Великобритания.

"През последните шест месеца с акад. Денков работихме като екип. Вярвам, че усилията ни по изпълнение на приоритетите от Програмата за управление на България ще продължат - в полза на българските граждани, на бизнеса, на регионалната и европейска стабилност.

Както не веднъж съм заявявала, плавното осъществяване на ротацията ще покаже политическа зрялост и последователност в усилията за напредък на България. Това от своя страна ще изпрати много важен сигнал към гражданите, бизнеса, местните и чуждестранни инвеститори и международните ни партньори. Това ще е сигнал за стабилност, за обмислени и целенасочени действия за развитие на страната. Кабинетът под мое ръководство ще продължи да поставя гражданите в центъра на политиката. А това означава политика на диалог, доверие и баланс", заяви Габрел.

По думите й ще продължат усилията българите да бъдат равни пред закона и справедливостта да е за всички, публичните средства да се харчат прозрачно и ефективно, а борбата с корупцията да е на преден план.

"Сред основните ни цели ще са гарантиране на сигурността на гражданите, намаляване на неравенствата и повишаване на жизнения стандарт.

Ще работим за подобряване на условията за бизнес в България и насърчаване на чуждестранните инвестиции, защото те са ключови. Убедителният напредък по тези и други приоритети от Управленската програма ще повиши доверието на българските граждани. 

Във фокуса на работата на Кабинета ще останат водещи външнополитически приоритети като Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Уверено мога да заявя, че от началото на мандата на това правителство, България показа, че има последователна външна политика и ясно говорене по актуалните теми както пред българското общество, така и извън страната".

"Без стабилна парламентарна подкрепа няма как да бъдат реализирани приоритетите, заложени в Управленската програма", дава си сметка вицепремиерът.

"Вярвам, че всички осъзнаваме отговорността си да обединяваме усилия и ключова в това отношение е ролята на парламента. Нека не забравяме, че с подкрепата и често по инициативи на Народното събрание се случиха важни решения за страната - от подкрепата за Украйна до законодателните промени, свързани с Шенген, бюджета, съдебната реформа и конституционните промени. България е парламентарна република и е добре за страната, когато Народното събрание работи в синхрон с изпълнителната власт".

"Стабилността на управлението зависи от работата ни всеки ден - от начина, по който комуникираме, даваме прозрачност в процеса на вземане на решения и от начина, по който думи и действия се припокриват. По този начин се гради доверие. Важно е да бъдат отчетени резултатите от управленската програма, да бъде ясна подкрепата на парламентарните групи за правителството и да бъде изразено удовлетворението на българските граждани от мерките, които взема това правителство. Тези фактори ще направят така, че ротацията да затвърди посоката, в която върви страната", каза още вицепремиерът.